РТ: Герхард Шродер би могао да помогне у решавању спора око снабдевања гасом, каже Шолц

12-08-2022 09:24:26 | | фото: © AFP / Gerhard Schroder / RT/ vostok.rs |


Бивши немачки канцелар Герхард Шредер могао би да буде могући посредник у тренутном спору са Русијом око смањених испорука гаса, изјавио је садашњи канцелар Олаф Шолц.

„Било би за похвалу“ да Шродер разговара са Москвом о турбини која се тренутно налази у Немачкој, рекао је Шолц, говорећи на својој првој летњој конференцији за новинаре од када је прошле године ступио на дужност.

Према Шолцу, враћање опреме од виталног значаја за функционисање гасовода "Северни ток 1" би подстакло Русију да што пре поново покрене снабдевање гасом овом рутом.

Турбина је уплетена у велики спор између Русије и Немачке, након што је прошла одржавање у Канади. Опрема је требало да буде отпремљена до компресорске станице гасовода у Русији још у мају, како би се доток гаса у ЕУ одржао пуним капацитетом. Међутим, њен повратак је прво одложила Канада због санкција Москви. Сада је заглављена у Немачкој јер нема одговарајућу документацију, наводи руски Гаспром.

Руски државни енергетски гигант инсистира на томе да санкције Запада ометају повратак турбине из Немачке и да прете будућој поправци опреме на гасоводу "Северни ток 1". Комапнија је саопштила да папирологија за враћање турбине није уредна јер ју је издала компанија "Сименс енерџи", а не фирма коју је уговорио "Гаспром".

Шредер, који је био немачки канцелар између 1998. и 2005. године, више пута је критикован због својих пословних веза са руским државним енергетским компанијама. У мају је бивши канцелар био принуђен да напусти надзорни одбор руског енергетског гиганта "Росњефта" и одбије номинацију за позицију надзорног одбора у "Гаспрому".

Крајем јула Шредер се састао са руским председником Владимиром Путином. Он је такође позвао немачку владу да преиспита свој став о гасоводу "Северни ток 2".

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti