Амбасада Русије у БиХ: Антируска ограничења имала много разорнији учинак на свјетске процесе него што су њихови аутори очекивали

11-08-2022 09:05:08 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |

Саопштење руске амбасаде у БиХ

"Са задовољством констатујемо позитивне промјене у политичкој линији међународне заједнице по питању конструктивне сарадње са Руском Федерацијом те свједочимо постепеној ревизији западног приступа раније уведеним антируским санкцијама.


У Истанбулу је 22. јула потписан пакет докумената за рјешавање проблема испоруке хране и ђубрива на свјетска тржишта. Између осталог, закључен је Меморандум о олакшавању руског извоза између УН-а и Русије, у складу с којим, према ријечима генералног секретара Конференције Уједињених народа о трговини и развоју извоза Ребеке Грyнспан, „УН ради на уклањању препрека за извоз хране и ђубрива из Русије“.


Наравно да су овакви напори Организације да се олакша трговина са Русијом похвални, али исти би били сувишни када би земље, које су својевремено масовно уводиле санкције Русији, на почетку детаљно анализирале посљедице својих корака.


Антируска ограничења имала су много разорнији учинак на свјетске процесе него што су њихови аутори очекивали. Није да су само страдале европске земље које су подржале санкције, већ је као резултат смањења трговине с Русијом и блокирања уобичајених трговачких рута, од стране Запада умјетно створена прехрамбена криза у другим регијама, као што, напримјер, у Африци и на Блиском истоку, што заузврат успорава економски развој широм свијета. Одјеци ове кратковиде политике осјећају се у Босни и Херцеговини.


Русија је отворена за конструктивну сарадњу са свима који су заинтересовани за равноправан дијалог."