Амбасадор САД каже да „бих био веома опрезан“ о томе зашто САД подржавају интегритет Украјине, али не и Србије

11-08-2022 08:38:27 | | фото: Снимак екрана / Јутјуб/ vostok.rs |


Амбасадор САД-а у Београду Кристофер Хил је саопштио да би био веома опрезан ако би покушао да упореди територијални интегритет Србије и Украјине.

Хил је, одговарајући на једно од питања постављених преко Твитера - у оквиру акције "Питајте амбасадора" - о томе да ли постоји опасност од избијања конфликта око административних прелаза између Србије и Косова, рекао да је очигледно да Београд и Приштина морају да учине више у решавању спорних питања.

"Имају прилично добре посреднике из ЕУ, а и САД су веома активне. Једва чекам да видим неки напредак и мислим да сви можемо да се заложимо за то и да се постарамо да се људи задрже на задатку и да гледају напред".

На питање зашто САД подржавају интегритет Украјине, али не и Србије, он је рекао да је "важно разумети да је ситуација у Украјини потпуно другачија".

"Ради се о суседу Украјине који је напао Украјину, напао њене цивиле и наставио да бомбардује њене градове. Украјина је заиста морала да се бори против апсолутно злонамерног напада Русије, напада који и данас траје. Зато бих био веома опрезан ако бих покушао да поредим ову ситуацију, са ситуацијом од пре неколико деценија", одговорио је Хил.

Упитан до кад ће Сједињене Државе наставити да подржавају Србију и поред чињенице да је Србија једина европска земља која није увела санкције Русији, Хил је рекао да је веома важно то што САД и Србија покушавају да раде заједно на важним питањима и да се усагласе.

"Очигледно имамо различит однос по питању санкција Русији. Србија има другачији став од својих ЕУ партнера, али мислим да је за нас важно да се сконцентришемо на ствари око којих се слажемо и да заједно покушамо да идемо напред", рекао је Хил.


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti