РТ: Кина ће дати оштар одговор на опаку провокацију Литваније - Пекинг

11-08-2022 08:17:54 | | фото: © AFP / GREG BAKER / RT/ vostok.rs |

Пекинг обећао одлучне контрамере због путовања литванске делегације на Тајван

Кина је осудила посету литванског званичника Тајвану и обећала одлучан одговор на тај потез, који описује као увреду принципа „Једне Кине“, наводи се у саопштењу портпарола кинеског министарства спољних послова.


Прошле недеље, Министарство спољних послова Тајвана објавило је да је заменик литванског министра саобраћаја и комуникација Агне Вајукевичјуте стигла на самоуправно острво заједно са делегацијом од 11 особа у, како се очекује, петодневну посету.

Посета долази убрзо након што је председник Представничког дома Конгреса САД Ненси Пелоси отпутовала на острво 2. августа, потез који је изазвао жестоку реакцију Пекинга, али га је влада у Виљнусу ипак поздравила.

„Кина оштро осуђује литванске антикинеске снаге због њиховог намерног кршења суверенитета Кине и грубог мешања у унутрашње ствари Кине“, рекао је портпарол министарства спољних послова Ванг Венбин на прес конференцији.

Он је такође истакао чињеницу да Пекинг види принцип „Једне Кине“ као „једну од основних норми међународних односа и политичку основу за Кину да развија билатералне односе са другим земљама, укључујући Литванију“.

Ванг је инсистирао да, под условима успостављања дипломатских односа између Кине и Литваније, Виљнус је у обавези да призна Пекинг као једину легалну владу Кине и Тајвана, што значи да Виљнус не може да успоставља званичне односе нити да ступа у званичне контакте са Тајпејем.

Кинески званичник је додао да је посета литванског званичника Тајвану „еклатантно кршење вере“ и обећао да ће Пекинг дати оштар одговор на „опаку провокацију“.

„Позивамо релевантне људе на литванској страни да не наставе да служе као пиони ’тајванске независности’ и антикинеских снага, и да престану да иду даље погрешним путем“, упозорио је Ванг.

Како је известио државни "Глобал тајмс", одговор Пекинга ће вероватно имати везе са трговином и трговинским ограничењима пошто су дипломатски односи између Кине и Литваније већ на ниској тачки.

Кина је 2021. деградирала своје дипломатске везе са Литванијом на ниво отправника послова, изражавајући протест балтичкој земљи након што је Тајван отворио такозвано представништво у Литванији, што је Пекинг протумачио као де факто амбасаду.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti