РТ: Гутереш позвао на демилитаризацију рејона нуклеарне електране у Енергодару

11-08-2022 06:32:06 | | фото: ©Lev Radin / Keystone Press Agency via Global Look Pr |


Ризик од оштећења украјинске нуклеарне електране Запорожје је неприхватљив, изјавио је генерални секретар УН-а Антонио Гутереш. Кијев и Москва морају да преговарају о томе да буде забрањена било каква војна акција, нагласио је он.


„Позивам стране да повуку било какво војно особље и технику из електране и да се уздрже од било каквог даљег распоређивања снага или технике на локацији“, инсистирао је високи званичник.

„Уместо тога, потребан је хитан договор на техничком нивоу о безбедном периметру демилитаризације како би се осигурала безбедност тог подручја.

Нуклеарна елетрана у Запорошкој области, која се налази у украјинском граду Енергодар под руском контролом, била је изложена низу напада у последњих неколико недеља. Москва је оптужила Кијев да је извео артиљеријске и беспилотне ударе на објекат, називајући ове потезе „нуклеарним тероризмом“.

Кијев је устврдио да је Русија та која је наводно гађала електрану у наводној завери да дискредитује Украјину. Такође, наводи Кијев, Русија је наводно користи као војну базу, постављајући тамо снаге и тешко наоружање.

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) при УН-у, није имала приступ електрани у Запорожју након што је Русија покренула војну операцију крајем фебруара. Реакторима и другом опремом управља украјинско особље, упркос томе што су под руском контролом од првих недеља сукоба. Покушаји да се организује међународна инспекција на лицу места како би се проверила безбедност и безбедност локације до сада су били безуспешни.

Москва је окривила УН за неуспех и саопштила да је оделење те организације, које је одговорно за безбедност током званичних посета, опслуживало Кијев дозвољавајући му да настави са „провокацијама“. Руско министарство спољних послова позвало је Гутереша да интервенише.

Генерални секретар је тада позвао „стране да мисији ИАЕА обезбеде тренутан, безбедан и неометан приступ локацији“.

Гутереш је упозорио да војна акција у близини било које нуклеарне електране може довести до озбиљне катастрофе која би погодила велики регион. То мишљење дели и Русија, која је у четвртак поновила своја упозорења о ситуацији.

„Акције кијевског режима могле би да доведу до катастрофе таквих размера која би била огромна у односу на несрећу у нуклеарној електрани у Чернобиљу“, рекао је заменик портпарола руског министарства спољних послова Иван Нечајев.

Руски дипломата је поновио позиве ИАЕА те дође у инспекцију елетране у Запорожју, наглашавајући да је Русија за инспекцију.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti