Шолц је позвао Русију да узме гасну турбину

11-08-2022 06:09:25 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


Немачки канцелар Олаф Шолц рекао је на великој летњој конференцији за новинаре да Русија треба да престане да користи „илузорне“ аргументе и да узме назад "Сименс" гасну турбину за гасовод "Северни ток 1", те да је она спремна за испоруку,
одговарајући на питање да ли сматра да би бивши канцелар Герхард Шредер, који је посетио Москву у јулу и састао са председником Владимиром Путином, те након што је саошптио о потреби пуштања у рад гасовода "Северни ток 2", може бити од користи као посредник.

„Не знам (да ли Шредер може да буде од користи као посредник), одговорио је Шолц.

"Кад смо код турбине, да нема нагађања, побринуо сам се да је сви виде, схвате да је спремна. Било би корисно да престанете да причате илузорним аргументима да је не желите, узмите је, ево је!“, рекао је Шолц.
"Северни ток 1", главна рута за снабдевање гасом из Русије у Европу, ради са ограничењима од средине јуна, а од краја јула ради са само 20 одсто од својих скоро 170 милиона кубних метара пропусног капацитета по дан. Руска страна је више пута истицала да је ограничење испорука последица искључиво санкција, што је изазвало проблеме у одржавању и поправци турбина. Сада само једна турбина обезбеђује рад гасовода.

Испорука турбине Немачкој за "Северни ток 1" не испуњава услове уговора, Русији је потребна потврда да ова и друге турбине које захтевају одржавање неће потпасти под санкције Канаде, Велике Британије и Европске уније, саопштила је руска амбасада у Берлину.


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti