Москва: Може се очекивати да ће земље НАТО-а оправдати сваку употребу нуклеарног оружја

11-08-2022 09:04:24 | | фото: CC0 / National Nuclear Security Administration / Nevad |


У будућности се може очекивати да ће земље НАТО-а оправдати сваку употребу нуклеарног оружја, рекао је Андреј Белоусов, заменик председника руске делегације на конференцији о Уговору о неширењу нуклеарног оружја (НПТ).


Он је указао на коначно додељивање статуса нуклеарног војно-политичког блока од стране НАТО-а, „што је директно наведено у завршној декларацији самита алијансе у Мадриду”.


„НПТ заједница тек треба да анализира последице ове околности, због чега је неопходно да се другачије сагледа статус ненуклеарних чланица блока, посебно оних на чијој територији се налази америчко нуклеарно оружје. С тим у вези, питање како се присуство страног нуклеарног оружја и њихово учешће у нуклеарном савезу комбинују са њиховим обавезама по НПТ“, рекао је Белоусов.


Према његовим речима, Москва већ дуго поставља слично питање у вези са „заједничким нуклеарним мисијама“ НАТО-а за тестирање употребе нуклеарног наоружања, у које су активно укључене ненуклеарне чланице алијансе.

Он је напоменуо да је Москва већ више пута чула изјаве да ова пракса није у супротности са НПТ и да је вођење таквих мисија наводно договорено у фази припреме Уговора.

„Сматрамо такве аргументе ништа друго до изговоре за оправдање акција које су у супротности са кључним одредбама НПТ-а, који је препознат као камен темељац међународне безбедности“, нагласио је Белоусов.

"Ако сумирамо све ове чињенице, онда се намеће закључак да се у будућности може очекивати да државе чланице НАТО-а оправдају сваку употребу нуклеарног оружја. Иначе, за такав закључак постоје сви разлози", рекао је дипломата.

Он је објаснио да доктринарни документи САД предвиђају употребу нуклеарног оружја под изговором да угрожавају њихове виталне интересе или интересе њихових савезника.

"Анализа ове тезе доводи до закључка да су Сједињене Државе резервисале могућност употребе нуклеарног оружја у било ком тренутку, из било ког разлога и против било које државе, једноставно изјављујући да су угрожени њихови витални интереси. И то је стварна претња нуклеарног рата. Поготово имајући у виду чињеницу да су САД и даље једина држава која је свој нуклеарни арсенал спровела у дело“, закључио је он.

Белоусов је подсетио да покушаји које је Русија крајем 2021. године учинила да смањи тензије између Сједињених Држава и Руске Федерације, да ситуацију у Европи и свету учини стабилнијом и предвидивијом, нису наишли на подршку и разумевање САД-а и њихових савезника у НАТО.


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti