Србија достигла историјски максимум у резервама гаса

10-08-2022 07:13:08 | | фото: © РИА Новости / Иван Руднев/ vostok.rs |


Србија је достигла историјски максимум по обиму резерви природног гаса у земљи и на територији Мађарске, рекао је србски председник Александар Вучић.


„Србија је данас на историјском максимуму по резервама гаса. У нашем делу подземног складишта Банатски двор обезбеђено је 262 милиона кубних метара гаса, купили смо још 200 милиона кубика које смо пласирали у Мађарску за потребе Србије. Поправљамо све капацитете које можемо, покушавамо да откријемо нова лежишта угља и надам се да ће грађани Србије имати нешто мање хладну зиму него што смо очекивали“, написао је Вучић на друштвеним мрежама и поставио графиконима раста.


Србски председник је крајем јула најавио да власти у земљи, због глобалне кризе и њеног утицаја на снабдевање енергентима и храном, заправо уводе ванредно стање од 1. августа до 31. марта. Он је рекао и да по новом трогодишњем уговору са "Гаспромом", Србија сада добија гас по цени од 350-370 долара за хиљаду кубних метара. Реч је о две милијарде кубних метара годишње.


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti