РТ: Милиони Немаца вероватно неће моћи да плате рачуне за енергију – Немачко удружење станара

10-08-2022 09:01:52 | | фото: © Bernd Weißbrod / Picture Alliance / Getty Images / R |


Најмање трећина Немаца са ниским примањима вероватно неће моћи да плати све веће рачуне за енергију, упозорило је Немачко удружење станара (ДМБ), позивајући владу да изврши промене у стамбеним програмима.

„То је паклено много људи“, рекао је Лукас Сибенкотен, председник ДМБ-а.

"Овде говоримо о милионима."

Сибенкотен је позвао владу да дозволи већем броју људи да траже бенефиције за становање у светлу растућих цена енергије.

„Закупци такође морају бити заштићени од раскида уговора ако не могу да уплате увећане цене“, рекао је он.

Примедбе су услиједиле након што је Клаус Милер, директор Федералне мрежне агенције, немачког регулатора за гас, упозорио да потрошачи треба да штеде најмање 20% гаса како би избегли несташице током зиме.

„У свим другим сценаријима, или се суочавамо са претњом несташице гаса већ у децембру или ћемо имати несташицу на крају предстојеће грејне сезоне“, рекао је Милер, описујући тренутне цене гаса као „астрономски високе“.

Висока инфлација и повећане цене енергије у Немачкој су погоршани страхом да би Русија могла у потпуности да прекине испоруке природног гаса тој земљи. Немачка и друге земље ЕУ увеле су свеобухватне санкције Москви као одговор на њену војну операцију у Украјини и представиле план за постепено укидање руског гаса.

Међутим, немачка влада је више пута упозоравала да би тренутни прекид снабдевања из Москве озбиљно наштетио економији, повећао незапосленост и смањио животни стандард.

Руска гасна компанија "Гаспром" смањила је проток ка Немачкој кроз гасовод "Северни ток 1" на 20%, а затим је прошлог месеца потпуно обуставила испоруке на 10 дана због радова на одржавању.

Према "Гаспрому", процес рутинског одржавања био је поремећен због турбине која се налзила у Канади, коју је Отава првобитно одбила да врати Немачкој због санкција.

Берлин је крајем прошлог месеца представио план за уштеду гаса, који укључује повећање резерви у складиштима гаса и коришћење више електрана на угаљ.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti