Пекинг: Кина неће одустати од сценарија употребе силе ако мирно уједињење са Тајваном не успе

10-08-2022 08:07:39 | | фото: © РИА Новости / Александр Кондратюк/ vostok.rs |


Кина неће одустати од сценарија употребе силе ако мирно уједињење са Тајваном не успе и Пекинг задржава право да одговори на провокације присталица независности острва и спољних сила, наводи се у Белој књизи коју су објавиле кинеске власти.


Документ под називом „Питање Тајвана и случај поновног уједињења Кине у новој ери“ заједнички су припремили и објавили Канцеларија за послове Државног савета Тајвана и Служба за штампу Државног савета. „Беле књиге” се редовно објављују како би се разјаснила политика Пекинга по разним питањима.


„Покушаји да се постигне независност Тајвана само ће гурнути острво у понор катастрофе и нанети озбиљну штету тајванским сународницима. Да бисмо заштитили заједничке интересе кинеске нације, укључујући и тајванске сународнике, морамо се одлучно супротставити подели и независности Тајвана, и промовисати мирно уједињење домовине“, наводи се у тексту.

Напомиње се да је Пекинг „спреман да створи широк простор за мирно уједињење, те да никада нећемо оставити простора за различите облике сепаратистичких активности за постизање независности Тајвана“.

Аутори документа наводе да о пословима Кинеза треба да одлучују сами Кинези, а питање Тајвана се назива унутрашњом ствари НР Кине, „што утиче на интересе Кине и на национална осећања кинеског народаи не толерише никакво спољно мешање“.

"Нико не би требало да потцени снажну одлучност, непоколебљиву вољу и велику способност кинеског народа да заштити државни суверенитет и територијални интегритет. Спремни смо да наставимо да искрено тежимо и улажемо напоре за мирно уједињење, али не обећавамо да ћемо се одрећи употребе силе и могућности прихватања свих неопходних мера“, саопштио је Пекинг.

Власти НР Кине навдое да је веома мало присталица независности Тајвана „и њихових сепаратистичких активности“. Мере које би се могле применити против њих и могућег спољног мешања, каже се у документу, „ни на који начин нису усмерене против тајванских сународника“, а „немирољубива средства биће предузета као последње средство у ситуацији када нема другог избора".

„У случају да протајванске сепаратистичке снаге или спољне ометајуће снаге провоцирају или чак пређу црвену линију, мораћемо да предузмемо драстичне акције“, наводи се у Белој књизи.


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti