Мађарски МОЛ покренуо преговоре о преносу обавеза плаћања транзита руске нафте нафтоводом „Дружба”

09-08-2022 08:19:46 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


Мађарска нафтна и гасна компанија МОЛ покренула је преговоре о преносу обавеза плаћања транзита руске нафте нафтоводом "Дружба", преносе РИА Новости.


„Транспорт сирове нафте нафтоводом `Дружба` обустављен је неколико дана, према нашим сазнањима, због чињенице да постоје технички проблеми на страни банака у вези са плаћањем транзита од руске стране”, наводи се у саопштењу компаније.

У МОЛ-у су навели да имају резерве за неколико недеља, али је у исто време компанија покренула преговоре о преузимању обавеза плаћања транспорта нафте.

Раније данас, саветник председника "Трансњефта" Игор Демин рекао је да је "Укртранснафта" 4. августа обуставила пумпање руске нафте кроз јужни крак система нафтовода "Дружба" према Мађарској, Чешкој и Словачкој. Према његовим речима, то се догодило због немогућности руске стране да изврши плаћање транзита због санкција ЕУ. Истовремено, "Трансњефт" ради на алтернативним опцијама плаћања услуга.

Нафтовод "Дружба" креће у Самарској области, пролази кроз Брјанск, а затим се рачва на северни и јужни део, пролазећи кроз територију Белорусије, Украјине, Пољске, Немачке, Чешке, Словачке, Мађарске, Летоније и Литваније. Украјинска деоница је у власништву "Укртранснафте", док Русија плаћа транзит.

После почетка руске специјалне операције демилитаризације и денацификације Украјине, Запад је појачао санкциони притисак на Москву. Тако је ЕУ већ усвојила седам пакета рестриктивних мера, укључујући ембарго на угаљ и нафту. Према речима Владимира Путина, политика обуздавања и слабљења Русије је дугорочна стратегија Запада, те да су санкције задале озбиљан ударац целокупној глобалној економији.


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti