РТ: О чему су разговарали и шта су договорили Путин и Ердоган у Сочију

06-08-2022 09:33:21 | | фото: © Sputnik / Vyacheslav Prokofyev / RT/ vostok.rs |

Руски и турски председници усвојили су заједничку изјаву која покрива питања у распону од извоза житарица до борбе против тероризма

Руски председник Владимир Путин пожелео је у петак добродошлицу турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану у руском граду Сочију на југу Русије. Двојица лидера провела су више од четири сата разговарајући о широком спектру питања, од извоза житарица до билатералне трговине и борбе против тероризма. РТ износи главне тачке разговора.

1. Истанбулски договор о житу треба у потпуности поштовати

И Путин и Ердоган похвалили су улогу Турске и Русије у постизању споразума у јулу о извозу украјинске пољопривредне робе. Турска и УН помогли су Москви и Кијеву да преговарају о споразуму којим се омогућава наставак поморског саобраћаја из црноморских лука након што је заустављен усред руске војне операције у Украјини.

Двојица лидера су се сложила да споразум треба да буде „у потпуности спроведен“ и „духом и словом“, наводи се у заједничкој изјави коју су усвојили Путин и Ердоган. Такође треба омогућити несметан извоз руског жита, као и ђубрива и сировина за њихову производњу.

УН су посебно обећале да ће радити на уклањању препрека руском извозу житарица и ђубрива. Москва је у петак саопштила да ограничења које су наметнуле САД и њихови савезници и даље ометају жетву житарица и да би могле да погоршају глобалну кризу са храном.

2. Јачање трговинске и енергетске сарадње

Двојица председника разговарала су о широкој билатералној агенди и обавезала се на даљу сарадњу у областима трговине, транспорта, пољопривреде, финансија, туризма и грађевинарства. Москва и Анкара су се сложиле да се "нађу на пола пута" када су у питању потребе обе стране у трговинском и енергетском сектору, наводи се у заједничком саопштењу.

Путин је похвалио чињеницу да је обим трговине између две земље прошле године порастао за 57 одсто и да се удвостручио у првих пет месеци ове године. Он је такође напоменуо да Русија снабдева Турску свим врстама енергената, укључујући нафту, гас и угаљ на стабилан и предвидљив начин, „без икаквих прекида“.

Русија и Турска договориле су се и о новом механизму плаћања који ће подразумевати да Анкара део руског гаса који купује плаћа у рубљама, рекао је новинарима после састанка потпредседник руске владе Александар Новак. „Ово је заиста нова фаза, нове могућности, укључујући и даљи развој наших финансијских односа“, рекао је он.

Ердоган је поздравио улогу Русије у изградњи прве турске нуклеарне електране "Акуја", додајући да је пројекат „веома важан“ за економију земље и да се очекује да ће покрити 10 одсто енергетских потреба Турске. Очекује се да фабрика, која се гради по руском пројекту, почне са радом следеће године.

3. Регионална стабилност и борба против тероризма

Турски председник је такође рекао да Русија игра „посебну улогу“ на међународној сцени, а посебно у борби против тероризма. Солидарност између Москве и Анкаре кључна је за очување мира и стабилности на Блиском истоку, додао је он.

У заједничкој изјави Путин и Ердоган су поново потврдили своју посвећеност политичком процесу у Сирији. Две стране су се сложиле да је важно одржати „политичко јединство и територијални интегритет“ ове блискоисточне земље, наводи се у документу. Москва и Анкара потврдиле су спремност да „делују заједно у пуној координацији“ у борби против било које терористичке организације.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti