Путин потписао указ о мерама у области финансија и енергентског комплекса према непријатељским земљама

05-08-2022 01:50:14 | | фото: © РИА Новости / Михаил Климентьев/ vostok.rs |


Председник Владимир Путин је потписао указ о примени посебних економских мера у областима финансија и енергентског комплекса због непријатељских поступака земаља и организација.


Одговарајући документ објављен је на порталу за правне информације.

Њиме је предвиђено да су до 31. децембра забрањене трансакције акцијама компанија непријатељских држава у стратешким предузећима и њиховим зависним предузећима.

„Забрана се односи на трансакције са учешћем, правима и обавезама у власништву учесника Споразума о подели производње за пројекат `Сахалин-1` и Споразума о развоју и производњи нафте на Харјагинском пољу“, додаје се у документу.

Председник је дао Влади дао десет дана за примену.

Поред тога, у указу се наводи да се трансакције извршене мимо ових правила сматрају ништавним. Истовремено, радње које су забрањене документом могу се обавити на основу посебне дозволе председника.

Такође, нова ограничења шеф државе може више пута продужавати.

Почетком специјалне операције демилитаризације и денацификације Украјине, Запад је појачао санкциони притисак на Москву. Многе земље су објавиле замрзавање руске имовине, а све су гласнији позиви да се напусти енергија из Русије.

Руска влада је предузела неколико мера одговора, укључујући проширење листе непријатељских земаља. Сада се на листи налази 49 држава: Бахами, САД, Велика Британија, Британска Девичанска острва и Гибралтар, Украјина, Аустралија, Албанија, Андора, Исланд, Канада , Лихтенштајн, Микронезија, Монако, Нови Зеланд, Норвешка, Кореја, Сан Марино, Северна Македонија, Црна Гора, Швајцарска, Јапан, Сингапур, Тајван и 27 земаља ЕУ.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti