РТ: У Великој Британији упозорили на „астрономску“ инфлацију следеће године

05-08-2022 01:27:36 | | фото: © Mike Kemp / In Pictures via Getty Images / RT/ vost |

Долази и дуга рецесија, упозоравају из истраживачког центра

Инфлација у Великој Британији достићи ће „астрономске“ нивое следеће године, а домаћинства ће наставити да се боре усред текуће кризе трошкова живота, објавио је лист „Гардијан“, цитирајући водећи истраживачки центар.


Растуће цене гаса и хране довешће инфлацију до 11 одсто пре краја године, према процени Националног института за економска и социјална истраживања (НИЕСР). Званични подаци за јун наводе да је инфлација износила 9,4%, што је највиши ниво од фебруара 1982. године.

За британска домаћинства и предузећа неће бити „одмора“ од „астрономске инфлације“, а Банка Енглеске ће морати да повећа каматне стопе „до 3 одсто“ да би је спустила, наводи за "Гардијан" заменик директора НИЕСР-а Стивен Милард.

Земља ће такође бити у дугој рецесији, додао је Милард.

Основна стопа Банке Енглеске тренутно износи 1,25%. Повећана је са 1% у јуну у покушају да се контролише инфлација. Очекује се да ће Банка повећати каматне стопе за још 50 базних поена, што би могло постати највеће појединачно повећање од 1995. године.

Извор:
РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti