РТ: Русија позива на реформу Савета безбедности УН

04-08-2022 12:13:22 | | фото: © Liao Pan / China News Service via Getty Images / RT/ |


Уједињеним нацијама је преко потребна реформа, а Савет безбедности мора да се „демократизује” проширењем његовог чланства, саопштио је званичник руског министарства спољних послова Алексеј Дробињин.

Дробињин, директор Оделења за спољнополитичко планирање Министарства спољних послова, прокоментарисао је тренутно стање међународних односа и дошао до закључка да је за реформу УН-а потребан „свеснији напор и маштовитост“.

Он је истакао да тренутна агенда организације, коју првенствено подстиче Запад, није нужно у складу са интересима већине њених међународних чланица.

Дробињин је сугерисао да су за већину чланица УН најважнија питања као што су приступ јефтиним изворима енергије, а не прелазак на „зелене“ технологије, друштвено-економски развој, а не људска права „у ултралибералној интерпретацији“, и безбедност и суверенитет равноправности уместо вештачког наметања изборне демократије по западним обрасцима.

Он је додао да је још једна тема која је поново постала актуелна - процес деколонизације и окончање неоколонијалне праксе транснационалних корпорација у погледу развоја природних ресурса у земљама у развоју.

Међутим, међународне организације попут УН су у суштини „приватизоване“ од стране Запада, истиче Дробињин. Он сугерише да су Секретаријат УН и канцеларије специјалних изасланика и специјалних представника генералног секретара сви били засићени сопственим „провереним“ особљем Запада, и да се то проширило и на организације које нису из УН, као што је ОЗХО (Организација за забрану хемисјског оружја).

„Најтужније је што та рђа изједа `светињу над светињама`, система УН - Савет безбедности“, наводи Дробињин.

„Она обезвређује значење права вета, које су очеви оснивачи дали сталним чланицама Савета безбедности са једном једином сврхом - да спрече повреду интереса било које од великих сила и тако спасу свет од директног сукоба између њих, који је у нуклеарном добу бременит катастрофалним последицама“.

Иако не постоје „јасни и једноставни рецепти за исправљање ситуације“, наставља дипломата, „потребан је очигледно свеснији напор и машта када је реч о реформи УН“. Он даље сугерише да Савет безбедности треба да се „демократизује“, пре свега ширењем заступљености афричких, азијских и латиноамеричких земаља.

Дробињин сугерише да каква год да је судбина међународних организација као што су УН, СТО, ММФ, Светска банка или Г20, политика подела Запада чини „апсолутним императивом за наредне године формирање нове инфраструктуре међународних односа“.

„После њихових искрено перфидних одлука и акција против Русије, њених грађана и материјалне имовине, једноставно не можемо себи да приуштимо луксуз да не размишљамо о алтернативама. Поготово што о истој ствари размишљају и многи наши пријатељи који су изгубили веру у западњачку доброћудност и пристојност“, додао је дипломата.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti