Дробињин: Ера сарадње са Западом је завршена, јасно је да неће бити повратка на стање пре 24. фебруара

03-08-2022 04:46:59 | | фото: © Министерство иностранных дел Российской Федерации/ |


Ера сарадње са Западом је завршена, време је да се ослободимо илузија и схватимо да неће бити повратка на стање пре 24. фебруара у односима са Европом и САД-ом, рекао је Алексеј Дробињин, директор Оделења за пољнополитичко планирање Министарства спољних послова Русије.


„Без обзира на трајање и исход СВО (руске специјалне војне операције у Украјини), већ се може констатовати да је тридесетогодишња ера генерално конструктивне, иако не проблематичне, сарадње са Западом неопозиво завршена“, написао је дипломата у свом чланку „Поуке историје и слика будућности: размишљања о спољној политици Русије
.

Према његовом мишљењу, руске власти сада имају прилику да се коначно ослободе илузија и изађу „изван оквира парадигме ’пријатељског преузимања‘, коју су западне колеге изнова репродуковале после 1992. године”.

„Јасно је да неће бити повратка на стање пре 24. фебруара у односима са земљама Северне Америке и Европе“, каже Дробињин.

Како је додао представник ресора, Русија је „ушла у акутну фазу јединствене борбе са агресивним савезом непријатељских држава“ на челу са Сједињеним Државама. Сврха асоцијације је, према речима дипломате, да елиминише Русију као геополитичког конкурента.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti