РТ: Западу све теже да се такмичи са азијским и афричким земљама јер људи почињу да схватају вредност сопствених природних ресурса - председ

09-07-2022 10:06:46 | | фото: © Roscongress Foundation/ vostok.rs |

Људи у овим регионима почињу да цене сопствене природне и развојне ресурсе, наводи Пурнима Ананд

Западу је све теже да се такмичи са азијским и афричким земљама јер људи у овим регионима почињу да схватају вредност сопствених природних ресурса, рекла је председник Међународног форума БРИКС-а Пурнима Ананд у интервјуу за РТ.

Ананд је саопштила да западне земље већ одавно покушавају да успоставе превласт америчког долара искоришћавањем људских и природних ресурса других земаља и континената. Међутим, напоменула је, како се ниво образовања повећава, становници Азије, Африке и других региона почињу да схватају вредност сопствених природних ресурса и сопствени развојни потенцијал и сада почињу да се такмиче са Европом.

„Конкуренција у Европи коју су имали међу европским земљама сада тече ка другим континентима и другим земљама“, навела је она, додајући да ЕУ почиње да губи конкурентност.

Према њеном мишљењу, земље БРИКС-а - савеза који укључује Бразил, Русију, Индију, Кину и Јужну Африку, напредују и „крајње је време да покажу своју развојну политику.

Председник међународног форума је такође истакла како је група БРИКС одиграла „веома важну улогу“ током пандемије коронавируса, додајући да сада, усред сукоба у Украјини, земље БРИКС „покушавају да направе равнотежу“.

На тему Украјине, Ананд је приметила како је ситуација довела до страшних последица по људе широм света и како санкције које је Запад увео против Русије имају повратне резултате.

„Америчке санкције Русији крше сва традиционална правила трговине широм света“, навела је она, истичући да Русија не тргује само са Европом, већ са бројним земљама Африке, Азије, Латинске Америке и Блиског истока.

„Када су санкције почеле онда је цео свет почео да пати јер су сви транспортни и логистички системи једноставно стали“, рекла је она.

Ананд је инсистирала на томе да америчке санкције Русији морају хитно да се преиспитају и да сукоб у Украјини никада неће бити решен осим ако САД и НАТО то не схвате „озбиљно“.

Она је такође напоменула како се ЕУ тешко прилагођава променљивом политичком пејзажу због ослањања на САД у својој политици. ЕУ је увек имала „унутрашње демократске проблеме“, а инфлација је дуго била проблем за Унију, приметила је она, додајући да је сукоб у Украјини значајно погоршао ова питања.
Као решење за ове проблеме, ЕУ усваја политике које подржавају САД, које, тврди Ананд, не могу да функционишу јер различите земље захтевају различите приступе.
„Свака земља не може бити иста, проблеми свих људи не могу бити исти“, инсистирала је она и додала да је Европа одувек мислила да је оно што одлучује и чини „за цео свет“.

„Али то није тачно“, рекла је она, додајући да би Запад заиста требало да разуме са каквим се проблемима људи широм света заправо суочавају и шта се може учинити да им се помогне.
Она је навела да су политике које је ЕУ до сада усвојила кулминирале „резултатима који нису у корист грађана“, напомињући да људи у блоку пате јер цене свега, од гаса до општих трошкова живота, расту.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti


КАТЕГОРИЈЕ