РТ: Ирански нуклеарни преговори завршени без напретка

01-07-2022 08:30:53 | | фото: © AP / Atomic Energy Organization of Iran /RT/ vosto |

Европски посредник је рекао да Техеран и Вашингтон нису успели да реше отворена питања током преговора у Катару

Најновија рунда преговора о оживљавању нуклеарног споразума из 2015. године између Ирана и светских сила завршена је са малим помаком, рекли су званичници. Обе стране криве једна другу за застој у преговорима.

Посредник Европске уније Енрике Мора закључио је дводневне „интензивније“ разговоре у главном граду Катара, наводећи да Сједињене Државе и Иран нису успели да остваре „напредак коме се тим ЕУ надао“. Он је ипак рекао да ће делегације „наставити да раде са још већом хитношћу“ на обнови нуклеарног споразума, упркос месецима жучних преговора који су дали мало резултата.


У разговору за Аксиос, неименовани високи амерички званичник је инсистирао да је Техеран крив за одуговлачење преговора, оптужујући његове преговараче да покрећу „стара питања која су месецима решавана“, као и „нова питања која нису повезана са нуклеарним споразумом из 2015..

„Ако постоји страна која треба да донесе одлуку, то су они – и то већ месецима“, рекао је званичник, додајући да, иако је „договор био доступан већ неко време“, ирански званичници „нису показали никакав осећај хитности.

Према портпаролу иранског министарства спољних послова, Мора ће наставити да разговара са замеником министра спољних послова Алијем Багеријем Канијем о томе како наставити са нуклеарним преговорима, који су се восили у Бечу и Дохи.

Иранкси медији су такође известили да у Катару није постигнут напредак, те је уместо тога окривљена америчка страну што је одбила да понуди „гаранције за иранску економску корист“ у вези са нуклеарним споразумом, такође наводећи да је заостајање у преговорима узроковано „слабости Бајденове администрације“.

Први пут потписан 2015. године и формално познат као Заједнички свеобухватни план акције (ЈЦПОА), нуклеарни споразум је требало да наметне строге мере заштите иранском нуклеарном енергетском програму у замену за ублажавање санкција са Запада. Док је агенсија УН-а за нуклеарни надзор у више наврата потврђивала да се Техеран придржава споразума годинама након што је потписан, бивши амерички председник Доналд Трамп једнострано се повукао из споразума 2018. и поново увео све претходне америчке санкције. Иран је одговорио тако што је постепено смањивао своје обавезе у оквиру ЈЦПОА, инсистирајући да ће се вратити на пуну усклађеност тек након што америчке санкције буду укинуте.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti