Русија и Белорусија: Акције западних земаља на промени постојеће равнотеже снага у Европи представљају претњу миру, безбедности и стабилност

01-07-2022 07:45:09 | | фото: © РИА Новости / Пресс-служба МИД РФ/ vostok.rs |


Белорусија и Руска Федерација забринуте су због погоршања ситуације у области међународне и регионалне безбедности због деструктивних активности појединих земаља и војних савеза, наводи се у заједничком саопштењу министара спољних послова Белорусије и Русије Владимира Макеја и Сергеја Лаврова поводом 30. годишњице дипломатских односа две земље.


„Република Белорусија и Руска Федерација изражавају дубоку забринутост због погоршања ситуације у области међународне и регионалне безбедности усљед деструктивних активности појединих држава и војно-политичких савеза, обраћају пажњу на све озбиљније изазове у овој области, укључујући подривање стратешке стабилности, уништавање архитектуре контроле наоружања, изазивање трке у наоружању“, наводи се у документу објављеном на сајту белоруског министарства спољних послова.

У саопштењу се наводи да „акције западних земаља на промени постојеће равнотеже снага у Европи, војно нагомилавање Сједињених Држава и њихових НАТО савезника, без преседана од краја Хладног рата, повећање обима њихове војне активности, текуће стварање америчког глобалног система противракетне одбране и његовог европског сегмента директно утичу на националне интересе Белорусије и Русије, те представљају претњу миру, безбедности и стабилности у европском региону“.

„Република Белорусија и Руска Федерација противе се покушајима Сједињених Држава и њихових савезника да претворе космос у арену оружане конфронтације и активно ће им се супротставити. У том циљу намеравамо да појачамо заједничке напоре на мултилатералним платформама да се промовишу иницијативе које имају за циљ спречавање трке у наоружању у космосу, употребе силе или претње силом против космичких објеката“, наводи се у саопштењу.

Осим тога, у документу се наводи да ће Белорусија и Русија наставити сарадњу у области биолошке безбедности и свестране помоћи у јачању Конвенције о забрани биолошког и токсичног оружја као једног од стубова међународне безбедносне архитектуре.

„Република Белорусија и Руска Федерација наставиће блиску сарадњу по свим питањима међународне безбедности, непролиферације и контроле наоружања, предузеће ефикасне кораке за јачање стратешке стабилности, чврсто полазећи од чињенице да ниједна држава не може и не треба да обезбеди њену безбедност. на рачун безбедности других држава, и намеравају да на основу тога јачају дијалог и сарадњу са међународном заједницом“, наводи се у саопштењу министарстава спољних послова Белорусије и Русије.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti