Вучић: Па што бомбарадовасте Беогад, а не нападосте Москву

30-06-2022 08:16:20 | | фото: © РИА Новости / Пресс-служба МИД РФ/ vostok.rs |


Председник Александар Вучић поручио је вечерас, поводом одлуке институција у Приштини да забране српске личне карте и након 30. септембра укину важење регистарских ознака са именима србских градова уз најаву да ће након тог рока та возила бити одузимана, да ће наш одговор бити трезвен, али убитачан и истинит и позвао Приштину да три пута размисли пре него што то уради.„Ми никакве војне, овакве или онакве акције нећемо да предузимамо,али их молимо да не покушавају да отимају имовину нашем народу и да не покушавају да прогоне и протерују наше људе, то је наша велика молба. Много молимо те силне и моћне да то не раде. То је наша највећа молба”, рекао је Вучић у обраћању јавности из Председништва Србије, преноси Танјуг.

Рекао је да имају довољно времена до 30. септембра, да три пута размисле да ли ће то да раде или неће.„Чини ми се да имају паметнија посла у овом тренутку, а можда и немају. Када год поставите питање, а где су вам принципи, пошто видимо Русија је страшно погазила међународно право, па што бомбарадовасте Беогад, а не нападосте Москву и када то питате свхатите да принципи и вредности не постоје”, рекао је Вучић.

Он је рекао да је Приштина у случају ове одлуке у потпуности подржана пре свега од Велике Британије и Немачке, и других чланица Квинте.

„Донели су одлуке које имају једини циљ, а то је да протерају Србе са севера, да се направи нова Олуја, где ће они водећи кампању два месеца да убеде Србе да се региструју под РКС таблицама”, нагласио је Вучић.

Приметио је иронично да ће делити летке, као за време Другог светског рата, када су нас убеђивали да смо слободни, иако смо били окупирани.

Указао је да, ако не убеде Србе, онда ће им отимати не само таблице, већ и возила.

Суштина је у томе, да се не лажемо,додао је, да годинама трпимо лажи и представника Квинте и косовко-метохијских Албанаца.

Није ми проблем, каже што мисле да смо глупи, већ је пробел што мисле да су много паметни. Мисле, када толико очигледно то раде, да не разуемо шта раде.

„Спалили су десетине наших цркава и манастира и побили десетине људи, а као награду су добили независно Косово, док су се у Београду свађали око фотеља”, рекао је даље и подсетио и на тешку одлуку Међународног суда правде.

Подсетио је да се 2013. село за сто и добили смо Бриселски споразум.

Од тог Бриселског споразума Срби су све испунили. Једина ствар коју је Приштина требало да испуни није испуњена. И како је могуће да западна Квитна ћути, а када Срби окаче банер ЗСО, онда идете у затвор”, казао је он.

Указао је да су потом у Приштини решили да нас малтретирају са таксама више година, да руше ЦЕФТА, а онда и да упадају специјалци са дугим цевима на север и поред договора са НАТО да то не смеју.

„Онда су се сетили да треба даље да проводе терор и почели су да причају о реципроцитету. И ту долазимо до највећег лицемерја запада. Пред изборе су говорили: „Не брините, ми радимо на томе”. Рачунали су да ће ови њихови да ме победе на изборима, али нису могли, рекао је он.

Указао је да су додатно покушавали да покажу Србима да они не могу да на Косову имају Србију.

Истакао је да Приштину не интересује међунарондо право, што је, каже, пренео Лајчаку.

Како је рекао, схватите да постоје њихов доњи део леђа који је забринут за своју судбину због нечијег нукларног оружја, као и случају нафте и ништа више од тога.

Вучић је додао да му је ово најоштрија конференција за медије коју је одржао, али да је то урадио са осмехом, пошто је свака реч истинита.

Што се личне судбине и са овом конференцијом сам ушао у историју јер сам им рекао у лице како нас варају и уништавају.„Али, није проблем да мисле да смо глупи, већ да мисле да су они много паметни”, рекао је Вучић завршавајући своје обраћање.

Молим Куртијеве „диригенте” да мало смање бахатост
Јасно да нема дијалога, нити разговора, ни било чега, биће само проблема, поручио је председник Србије Александар Вучић, после нових потеза Приштине, и разговора са специјалним представником ЕУ Мирославом Лајчаком, додајући да ће Србија, као и увек, настојати да сачува мир, али да је очигледно да неки други то не желе.

„Не само да га не желе Албанци са Косова, него и њихови ментори. Они кажу - Косово је за нас независна држава. Стварно? Где то пише? У ком акту Уједињених нација, пошто се позивате на поредак УН?”, упитао је Вучић.

Он је упитао и зашто онда уопште Београд и Приштина воде дијалог, зашто разговарају:

„Што га онда не укинете и срповедете терор до краја, и завршите свој посао?”.

Запитао је и која је ту разлика између сепаратизма и права на самоопредељење, приметивши да када Албанци, или други, нешто траже - онда је то самоопредељење, које се слави као демократско право, а када Срби нешто траже, онда је то сепаратизам и угрожавање мира.

„Верујем да ћу сада да слушам све ове који су се буника најели, да лупетају како све радим по руском налогу… Прекините са глупостима, 130 дана слушам како ћемо напасти Косово, БиХ, Црну Гору, овог или оног и нико не каже извни”, рекао је Вучић и додао да је, са друге стране, Приштина може да доноси једностране одлуке и раде шта хоће…

Суштина је, поручује, у томе да Запад себи дозвољава да може све што им падне на памет, да је за њих све на праву засновано, што они кажу, макар немало везе са правом, а са правдом још мање, док је све што други кажу - супротстављање деморкатским вредностима.

„Да ли мислите да бринем како ћете да реагујете… Срам вас било за све што радите, изазивате кризу за кризом овде… Сваки пут кад помислим да је крај покушајима, мислите - гураћемо још корак даље, јер Србима је стало да чувају мир, економски напреда, по ћемо да гурамо мало преко ивице”, рекао је Вучић.

Али, не може више, немамо куд више, поручио је председник Србије.

Додао је да ће бити интересантно и лето и јесен.

„Ја их молим, не молим овога, да ли је луд, или не, то ме не занима, инетерсује ме то колико му диригују. Не интересује мене он, диригенти ме занимају и молим их да своју бахатост и ароганцију мало спусте, да поштују права оних које су већ убијали и да им не пада на памет да то понављају. А, ми, буквално, немамо више куд”, поручио је Вучић.

Додао је да се 10 година бори за компромисно решење, 10 година они хоће понижње Србије, да пристанемо на оно што су они већ одлучили.

„Нико ништа не нуди, само гледају како да нас унизе до краја, оставе без ичега и како да нам протерају народ”, рекао је Вучић и додао да траже међу Србима, плаћају, оне који ће на КиМ да иду против Србије. Каже, нађу појединце, али их сви остали презру.

Политика