Путин: Не спречавамо извоз украјинског жита, гарантујемо безбедност

30-06-2022 07:46:40 | | фото: © РИА Новости / Павел Бедняков/ vostok.rs |

У Украјини сада има око пет милиона тона блокираног жита и та количина ни на који начин не утиче на светска тржишта, навео је Путин

Председник Русије Владимир Путин је на састанку са индонежанским председником Џоком Видодом нагласио да нико не спречава украјинску војску да очисти луке од мина и да излазе бродови са храном. Рекао је и да се жито може извозити другим рутама.

"Не спречавамо извоз украјинског жита. Украјинске војне власти минирале су прилазе својим лукама, нико их не спречава да рашчишћавају мине и одатле шаљу бродове са житом. Гарантујемо безбедност. Осим тога, постоје и друге опције извоза - преко Румуније, Дунава и даље дуж Црног мора, преко Пољске, преко Белорусије, кроз луке Азовског мора“, рекао је Путин.

Путин је навео да у Украјини сада има око пет милиона тона блокираног жита, те да та количина ни на који начин не утиче на светска тржишта.

"У последње време се активно разговара о питању извоза украјинског жита. Према Министарству пољопривреде САД, то је шест милиона тона пшенице, према нашим подацима, негде око пет милиона тона. Ако мислимо на обим производње у свету, што је 800 милиона тона, онда разумемо да је то таква количина која ни на који начин не утиче на светска тржишта. То је отприлике 2,5 одсто, односно 0,5 одсто све хране која се производи у свету“, рекао је Путин.

Путин је додао да је по питању украјинског жита Русија у блиском радном контакту са релевантном организацијом УН.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti