Лавров: Запад покушава да наметне своју диктатуру свима, поставља ултиматуме и не бежи од било каквих метода потчињавања

30-06-2022 05:14:50 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


Неке западне земље почињу да схватају немогућност изградње безбедносне архитектуре без Русије и Белорусије и почеле су да размишљају о будућности након кризе, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на састанку са белоруским председником Александром Лукашенком.


„Они [на Западу] то разумеју. Све је више здравих људи који већ почињу да размишљају: \'Шта је следеће, када се ова ситуација заврши?\' Морамо размишљати о паневропској сарадњи. Не знам о каквој сарадњи је реч, у садашњим условима то је тешко замислити, али је чињеница да је без нас немогуће градити безбедност. И то је оно што многи почињу да схватају“, рекао је Лавров.

Лавров је додао да је Запад заузео себичан став, да покушава свима да наметне своју диктатуру и да поставља ултиматуме.

„У данашњем дугом разговору, детаљно смо разговарали о ситуацији у свету, проблемима са којима се суочавају међународни односи и настојања да се очува међународно право као резултат себичне позиције и политике Запада, који покушава да наметне своју диктатуру свима, поставља ултиматуме, не бежи од било каквих метода потчињавања“, рекао је Лавров на почетку преговора са белоруским министром спољних послова.



"Будућност светског поретка је заиста у питању, а ми ћемо се вратити коренима и у пракси ћемо бранити принципе Повеље УН, пре свега принцип суверене равноправности држава, или ће свет уронути у хаос на дужи рок. Наш избор је очигледан. Ми смо за безусловно поштовање међународног права и бранићемо ту позицију заједно са нашим белоруским савезницима и другим савезницима", нагласио је руски министар.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti