Лавров: Нећемо више веровати ни САД-у ни Европској унији, чинимо све што је потребно да не зависимо од њих

30-06-2022 04:06:41 | | фото: © РИА Новости / Пресс-служба МИД РФ/ vostok.rs |


Русија више неће веровати ни Сједињеним Државама ни Европској унији, а ако и када дође до обнављања дијалога, онда је то могуће искључиво на основу једнакости и равнотеже интереса свих учесника, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров. .


Министар је подсетио да је Брисел самовољно уништио све механизме који су деценијама стварани између Русије и ЕУ, укључујући и самите који су одржавани два пута годишње, годишње састанке руске владе и Европске комисије, 20 секторских дијалога, од којих су били и преговори о безвизном режиму.


"Све је то срушено преко ноћи... Стога не чуди што сада ти односи изостају. Али никада се нећемо затворити. Могу само да кажем да од сада више нећемо веровати ни Американцима ни Европској унији", рекао је Лавров на конференцији за новинаре након разговора са белоруским министром спољних послова.


Када и ако прође ова опсесија сопственом величином, а они нам се обрате са некаквим предлогом, погледаћемо ове предлоге – шта се тачно мисли,и наравно, нећемо деловати једнострано да бисмо задовољили њихове жеље. И тражићемо, ако дође до обнављања дијалога, искључиво равноправност и фокус на балансирању интереса свих учесника. Поштено речено“, рекао је Лавров.

Додао је да Запад, посебно САД, рачунају на потпуну послушност других земаља њиховој вољи, што је показано на самиту НАТО-а у Мадриду.

„На шта они рачунају, мислим, свима је јасно, не стиде се да причају о томе и још једном су то изјавили јуче, на самиту НАТО-а у Мадриду - рачунају на безусловну послушност свих других држава њихове воље, што одражава њихове себичне интересе, пре свега, интересе Сједињених Држава“, рекао је министар новинарима после разговора са белоруским колегом.

„Зато што, као што смо видели више пута, савремена Европа, коју представља Европска унија, губи своју независност или оне знаке независности које је имала, и потпуно је подређена позицијама које намећу САД“, додао је министар.

"Током данашњег подужег разговора, детаљно смо разговарали о ситуацији у свету, проблемима са којима се суочавају међународни односи и настојања да се очува међународно право као резултат себичне позиције и политике Запада, који покушава да наметне своју диктатуру свима, постављајући ултиматуме, и не избегава никакве методе потчињавања".рекао је Лавров.

Лавров је навео да Русија чини све што је потребно да не зависи од Запада у критичним областима.

„Већ чинимо све што је потребно да не зависимо од њих (САД и ЕУ) у критичним секторима за живот државе, за наше становништво, за нашу безбедност“, додао је Лавров.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti