Лондон шаље у Сарајево војне стручњаке да спрече „Путинову распирујућу ватру сецесионизма и секташтва“

30-06-2022 03:27:37 | | фото: Снимак екрана / Јутјуб / Скај њуз/ vostok.rs |


"Британски војни стручњаци ће бити послати у Босну и Херцеговину како би ојачали мисију НАТО-а и промовисали стабилност и сигурност у земљи", наводи се у саопштењу британске владе.

Саопштење преносимо у целости:

"Два стручњака за борбу против дезинформација и реформу одбране радиће са Оружаним снагама БиХ и НАТО-ом на одржавању мира и сигурности у земљи

- Велика Британија ће такође обезбедити средства за јачање сајбер сигурности у Босни и Херцеговини, чинећи земљу отпорнијом на нападе

- Русија подстиче насиље и сецесионизам у земљи како би поткопала тешко стечени мир и дестабилизовала европски континент

Британски војни специјалисти биће послати у Босну и Херцеговину да ојачају мисију НАТО-а и унапреде стабилност и безбедност у земљи.

Босна и Херцеговина се тренутно суочава са највећом егзистенцијалном претњом у свом послератном периоду, а сецесионистички лидери активно раде на стварању даље поделе и сукоба. Ове планове подржава Москва као део Путиновог настојања да поткопа и евроатлантске интеграције Босне и њену стабилност.

На захтев НАТО штаба у Сарајеву, војни експертУједињеног Краљевстваза борбу против дезинформација и цивилни саветник за стратешку одбрану биће распоређени за подршку и обуку Оружаних снага Босне и Херцеговине.

Експерт за борбу против дезинформација ће ојачати НАТО штаб и способност Босне и Херцеговине да се одупре малигним утицајима – помажући блокирању руских и других напора да се посеје неповерење и подрива демократија у земљи и региону.

Нови стратешки саветник за одбрану подржаће реформу одбране у земљи, помажући им да развију модерне, репрезентативне оружане снаге доведене до стандарда НАТО-а.

Поред тога, обезбедиће се 750.000 фунти за успостављање центра за сајбер безбедност у оквиру Универзитета у Сарајеву. Ово ће ојачати одбрану Босне и Херцеговине од сајбер напада – који могу повредити људе унутар и изван земље. Велика Британија ће блиско сарађивати са медијима и босанским институцијама како би их опремила алатима за идентификацију и ублажавање ефеката лажи и дезинформација.

Министарство одбране тренутно ради са својим босанскохерцеговачким колегома како би земља остала укорењена на евроатлантској путањи, развијајући способност и отпорност које су Оружаним снагама БиХ потребне да се суоче са сигурносним изазовима.

Помоћ препознаје водећу улогу Уједињеног Краљевства у супротстављању злонамерном утицају и неговању безбедности и стабилности. Велика Британија има дугогодишњу посвећеност миру и безбедности у региону, почевши од 1990-их када су британски војници чинили саставни део хуманитарних напора током рата у Босни. Британске трупе су јој од тада непрекидно служиле земљи, помажући јој да обнови и штитећи и промовишући мир.

Премијер Борис Џонсон је рекао:

Не можемо дозволити да Западни Балкан постане још једно игралиште за Путинове погубне тежње. Распирујући ватру сецесионизма и секташтва, Русија настоји да преокрене успехе у последње три деценије у Босни и Херцеговини, добитке који су донели већу стабилност на целом нашем континенту.

Зато појачавамо подршку Босни и Херцеговини, одазивамо се позиву наших пријатеља да помогнемо у заштити мира који с правом заслужују.

Поред војне подршке Оружаним снагама БиХ и НАТО-у, Велика Британија политички ради на одржавању историјског Дејтонског мировног споразума. Санкционисали смо оне који раде на подривању владавине права у земљи, а прошле године премијер је именовао новог специјалног изасланика за западни Балкан за борбу против озбиљног и организованог криминала и других заједничких безбедносних изазова.", наводи се у саопштењу.