РТ: Немачка би изгубила 193 милијарде евра до краја године уколио би се обуставиле испоруке гаса

30-06-2022 01:15:40 | | фото: © Getty Images / Nikada / RT/ vostok.rs |


Немачка привреда могла би да изгуби 12,5 одсто годишње производње ако се нагло обуставе испоруке руског природног гаса, објавио је "Билд", позивајући се на студију Удружења индустријалаца Баварске.

Анализу је, како се наводи, направио "Прогнос" АГ, на основу сценарија у којем су испоруке руског гаса прекинуте 1. јула.

Ако би се то догодило, немачка индустрија стакла, челика и прехрамбене индустрије претрпела би губитке од 49 милијарди евра ове године, што би утицало на производњу и ланце снабдевања у другим индустријама. Процењено је да би трошкови достигли 144 милијарде евра у другој половини године. Укупно би око 193 милијарде евра било збрисано са БДП-а у шест месеци ове године, показује истраживање.

„Зависност немачке привреде од руског гаса је потцењена“, рекао је портпарол "Прогнос" АГ Михаел Бемер.

Немачка је некада добијала око 55% свог увезеног гаса из Русије. Овог месеца, доток руског гаса гасоводом "Северни ток" ка земљи је смањен за чак 60 одсто због техничких проблема који су проистекли из санкција Москви. Као одговор на ово, немачка влада је покренула другу фазу „узбуне“ свог тростепеног плана за ванредне ситуације са гасом. Берлин је упозорио да се суочава са озбиљном несташицом гаса због све мањег дотока из Русије.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti