Министарство одбране Русије: Као гест добре воље повучене снаге са Змијског острва

30-06-2022 12:09:34 | | архивска фото: Турустичка организација Одесе/ vostok.rs |


Русија је као гест добре воље повукла своје трупе са Змијског острва саопштило је Министарство одбране.


„Тиме је светској заједници показано да се Руска Федерација не меша у напоре УН да организује хуманитарни коридор за извоз пољопривредних производа са територије Украјине“, напомиње Министарство.

Такође се наглашава да овакав корак лишава Кијев могућности да спекулише о проблему прехрамбене кризе, скривајући се иза „немогућности“ извоза житарица због контроле руских трупа.



Министарство је додало да сада, да би обновила снабдевање, украјинска страна мора да очисти обалу Црног мора од мина, поред њене обале, укључујући и лучке воде.

УН су више пута саопштиле о претњи прехрамбене кризе због несташице житарица, Запад је оптужио Русију да се супротставља снабдевању украјинског жита на светским тржиштима, што је Москва категорички одбацила. Истовремено, власти у Кијеву су саме створиле многе препреке извозу - поред палења жита које је откривено у луци Мариупољ, Оружане снаге Украјине минирале су неке области Црног мора, што не дозвољава да се жито бродовима транспортује на светска тржишта.


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti