РТ: Ако се возите сами, то значи да возите Путина - председник украјинског одбора за енергију

29-06-2022 11:22:39 | | фото: © Getty Images / Anadolu Agency / Contributor / RT/ |

Председник одбора за енергетику украјинског парламента позвао грађане да штеде бензин

Возити се сам није паметан начин коришћења ресурса усред тренутне енергетске кризе, па они који троше бензин помажу руском председнику Владимиру Путину, рекао Андреј Герус, председник одбора за енергетику украјинског парламента.


Говорећи на прес конференцији, Герус је изразио захвалност на залихама нафте из западне Европе и чињеници да се ситуација на бензинским пумпама стабилизује и да ће се, надаосе, даље побољшати. Украјина је у јуну успела да повећа увоз горива за 50 одсто у односу на мај - до 600.000 тона, рекао је Герус. Међутим, тврди он, грађани такође треба да буду одговорни.

"Било би лепо сарађивати и имати неколико људи у колима. Можемо рећи да ако се возите сами, то значи да возите Путина. Ако имате седиште са десне стране и слободна седишта иза њега, то није оптимално коришћење ресурса."

Герус, који представља украјинску владајућу странку „Слуга народа“, такође је открио да на неким бензинским пумпама постоји ограничење од 40 литара по аутомобилу, а на другим 20 литара. Он је обећао да ће у јулу ове квоте "или бити повећане или укинуте".

ЕУ се суочила са енергетском кризом у последњих неколико месеци, пошто су земље чланице предузеле кораке да смање увоз руске енергије откако је Москва покренула своју војну операцију у Украјини.

Званичници ЕУ су оптужили Кремљ да користи енергетске ресурсе као политичко оружје, тврдећи да је украјински сукоб одговоран за нагло повећање цена бензина и дизела, скокове инфлације и вртоглаве трошкове живота. Москва је одбацила оптужбе, наводећи да је тренутна криза резултат систематских грешака економске политике коју спроводе западне земље.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti