Захарова: Одговор на забрану транзита робе у Калињинградску област преко Литваније биће на практичном пољу

22-06-2022 11:13:19 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


Одговор Русије на забрану транзита робе у Калињинградску област преко Литваније биће на практичном пољу, рекла је портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова.


„Што се тиче мера одговора, оне се разрађују у међуресорном формату... Оне неће бити дипломатске, већ практичне“, рекла је она на прес конференцији.


Захарова је нагласила да је Русија поручила Литванији и Европској унији да су такве акције неприхватљиве и да се предузете мере морају променити и ситуација вратити у правни ток. Шта ће и када бити одговор, још се разговара, зависи и од тога да ли ће Вилњус пристати на укидање забране транзита.


Литванија је обавестила Калињинградску област да од 18. јуна почиње забрана транзита робе која је под санкцијама ЕУ, као што су грађевински материјал, метал, дрво, цемент, ђубрива, алкохол, и неке друге категорија робе, које укупно чине око 50 одсто робе. транзита у регион.

Захарова је рекла да Литванија, доневши такву одлуку, делује агресивно и да је прешла непријатељске линије. Према њеним речима, Виљнус треба да схвати да оцена Москве о таквим акцијама као непријатељским значи да „сада није време за разговоре“. Министарство спољних послова је истакло да Русија задржава право да заштити националне интересе ако ограничења не буду укинута.

Кремљ је одлуку литванских власти назвао незаконитом и без преседана. Саопштено је да ова ситуација захтева дубоку анализу, која ће трајати наредних дана, након чега ће бити предузете узвратне мере.


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti