Срби су захвалан народ: Зашто Србија увек подржава Русију

20-06-2022 11:54:07 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


Крајем фебруара Русија је покренула специјалну операцију на територији Украјине. Руски председник Владимир Путин био је приморан на такав корак да би заштитио становништво које говори руски језик, границе, а такође и решио проблем нацизма.

После тога су скоро све западне земље увеле економске санкције Русији како би извршиле притисак на Русију да одступи. Једна од ретких земаља у Европи која је стала на страну Русије је Србија, пишеПолитРУС.

Србија је од почетка специјалне војне операције заузела јасан став - изашла је у сусрет Русији. Представници Београда на разним платформама изнова понављају да неће деловати против Москве.

„Србија је од првог дана украјинске кризе заузела јасан став и осудила поступке Русије у односу на Украјину, изјавила да се чврсто придржава поштовања основног принципа међународног права и односа, односно поштовања територијалног интегритета и суверенитета свих међународно признатих држава чланица УН. Али не треба очекивати да Србија делује против некога ко поштује њен територијални интегритет, ко је у систему УН штити од напада на њен територијални интегритет и суверенитет“, рекао је министар спољних послова Србије Никола Селаковић.

Лако је објаснити овако чврсте пријатељске односе Србије и Русије.

„Блиско партнерство Србије и Русије је из више разлога, од којих је један историјски. Русија је својевремено играла водећу улогу у ослобађању ове земље, помогла је у два србска устанка почетком 19. века, у руско-турском рату 1877-78, у Првом светском рату, када је Русија ушла у њега да заштити Србију. Ваља рећи да су Срби захвалан народ који све добро памти. За њих је историјско памћење изузетно важно, они се не зову џабе Руси на Балкану. Други разлог за тако блиску сарадњу две земље је религија. Срби су веома религиозни људи, православни, чак и више од Руса. Они поштују Руску православну цркву, руску православну традицију и културу“, каже Владимир Сапунов, доктор филолошких наука, професор и стручњак за Балкан.

Саговорник ПолитРУС-а наглашава да данас, у условима украјинске кризе, србски народ безусловно подржава Русију.

„90 одсто Срба, па чак и више, активно се противи увођењу санкција Русији, против је уласка Србије у НАТО. О овом ставу води рачуна и Влада Србије“, додао је Владимир Сапунов.

Београд је неколико пута гласао против Москве у УН. Србија је у једном од најзанимљивијих случајева подржала одлуку о избацивању Русије из Савета Уједињених нација за људска права. Председник Србије Александар Вучић рекао је да су Србију притиснуле земље Европске уније, чија чланица претендује да постане.

„Након што је Србија гласала против Русије, у тој европској земљи су уследили протести. Иначе, још у марту је у Београду одржан митинг подршке Русији, највећа акција од 17. фебруара 2009, када је најављено једнострано признање Косова. Други митинг у Србији назван је `Не у моје име`. Био је још бројнији од првог“, рекао је Владимир Сапунов.

Земље Европске уније су више пута указивале Србији да треба да иде европским путем. Србија је још 2012. године добила званичан статус кандидата за улазак у Европску унију. Само, мало је вероватно да ће Србија икада постати њен део.

„Немогуће је да Србија уђе у Европску унију, пошто Брисел тражи признање суверенитета Косова, што је за србско друштво слично издаји. Срби на тако нешто никада неће пристати. Сада је додат и захтев за увођење санкција Русији, што је такође неприхватљиво. Штавише, у Европској унији, без „регистрације“ у НАТО, не примају. Немогућ је и пријем Србије у НАТО, ова тема је табу за србско друштво“, сматра Владимир Сапунов.

Галина Чернова / ПолитРУС.


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti