РТ: Зеленски изнео очекивања од посете Шолца

15-06-2022 12:27:27 | | фото: ©Sean Gallup / Getty Images / RT/ vostok.rs |


Немачко руководство треба да прихвати економску цену прекида веза са Русијом и подржи Украјину не узимајући у обзир могући одговор Москве, рекао је украјински председник Владимир Зеленски у интервјуу који су објавили немачки медији.

Украјински лидер говорио је за телевизију ЗДФ уочи посете немачког канцелара Олафа Шолца Кијеву коју, како се наводи, планира касније овог месеца, заједно са лидерима Француске и Италије. Зеленски је позвао Шолца да изрази јасну подршку настојањима Кијева за приступање ЕУ.

„Очекујем да ће нас лично подржати и рећи да је уверен да Украјина може да се придружи ЕУ и да ће Украјина добити статус кандидата већ у јуну“, рекао је украјински лидер.

Зеленски је довео у питање Шолцове напоре да уравнотежи подршку Украјини са одржавањем односа са Русијом и позвао Немачку да изабере страну, означивши сваки покушај да се избегне економска штета умиривањем Москве као „погрешан“.

„Верујем да је прави избор истине, људских права, права на слободу и националног суверенитета и међународног права. Мислим да су важнији од неких економских приоритета“, рекао је украјински лидер.

Кијев је више пута оптуживао Немачку да није пружила довољну подршку. Украјински амбасадор у Берлину, Андреј Мелник, неславно је назвао Шолца „увређеном кобасицом“ јер није лично посетио Украјину. Канцелар је одбио да отпутује тамо након што је Кијев одбио да угости немачког председника Франка-Валтера Штајнмајера због његове наводне антиукрајинске политике током његовог мандата на месту немачког министра спољних послова.

Током интервјуа, украјински лидер је поновио да нема намеру да улази у мировне преговоре са Русијом, осим ако се не понуди потпуно повлачење руских трупа. Он је устврдио да је најбољи пут ка миру наоружавање Украјине, омогућавајући њеним трупама да „брже напредују“.

После недеља руског напредовања у Донбасу, Зеленски је признао да Украјина трпи велике губитке, те је додао да је "војска вођена праведним циљем".

ЗДФ је поставио питање о оптужбама америчког председника Џоа Бајдена да Зеленски није послушао америчка упозорења о неизбежном нападу Русије. Украјински председник је пребацио кривицу, рекавши да су западне земље требале да ураде бољи посао у одвраћању Москве.

„Зашто [украјински] ваздушни простор није затворен? Зашто нас нису снабдели оружјем пре ове инвазије и зашто нису увели привремене санкције како би председник Русије био обесхрабрен од напада?“ упитао је он.

Москва је крајем фебруара покренула војну операцију великих размера у Украјини након седмогодишњег сукоба у Донбасу и због неуспеха Украјине да примени услове споразума о прекиду ватре из Минска. Протоколи уз посредовање Немачке и Француске били су осмишљени да регулишу статус отцепљених региона унутар украјинске државе, али никада нису реализовани.

Русија сада захтева да Кијев призна руски суверенитет над Кримом и Луганску и Доњецку Народну Републику, те да се званично прогласи неутралном земљом која никада неће ући у НАТО. Такође, Русија је саопштила да је циљ операције заштита становништва, као и демилитаризација и денацификација Украјине.


Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti


КАТЕГОРИЈЕ