РТ: Трећи светски рат је проглашен - папа Фрања

15-06-2022 07:50:03 | | фото: © Getty Images / Milos Bicanski / RT/ vostok.rs |

Папа се пожалио на војне сукобе широм света и рекао да је руско-украјинска криза можда „испровоцирана“

Папа Фрања је сугерисао да је Трећи светски рат већ у току, о чему сведоче „испреплетени елементи“ на делу у руско-украјинској кризи и другим сукобима широм света.

„Пре неколико година пало ми је на памет да кажем да доживљавамо Трећи светски рат који се води делимично“, рекао је поглавар католичке цркве у интервјуу за медије од 19. маја који је објављен у уторак.

„Данас је за мене Трећи светски рат
проглашен.

Фрања је приметио да, иако борбе у Украјини „више боду нашу осетљивост“, ратови су такође у току на местима као што су северна Нигерија и Мјанмар, „и да никога није брига“.

„Свет је у рату. Ово је нешто што би требало да нас остави за размишљање”, рекао је он.

Шта се дешава са човечанством које је имало три светска рата у једном веку...? Морате мислити да су у једном веку била три светска рата, иза којих стоји сва трговина оружјем.

Признајући критике због његовог неуспеха да осуди руског председника Владимира Путина и његове претходне коментаре који сугеришу да је ширење НАТО-а на прагу Русије можда изазвало кризу, понтифик је негирао да је „про-Путинов”. Рекао је да би таква тврдња била „поједностављена и погрешна“.

„Једноставно сам против претварања сложене ситуације у разлику између добрих и лоших момака, без узимања у обзир корене и сопствене интересе, који су веома сложени“, рекао је он.

„Док смо сведоци жестине и окрутности руских трупа, не треба заборавити проблеме и настојати да их решимо
“, додао је он.

Упитан како језуитски уредници треба да извештавају о источноевропском сукобу на начин који доприноси мирној будућности, он је одговорио: „Морамо да се удаљимо од уобичајеног начина размишљања Црвенкапе. Црвенкапа је била добра, а вук лош момак. Овде, апстрактно, нема метафизичких добрих и лоших момака. Појављује се нешто глобално, са елементима који су уско испреплетени једни са другима.”

Такође је упозорио да се не треба фокусирати само на „бруталност и жестину“ сукоба.

„Опасност је у томе што видимо само ово, што је монструозно, и пропуштамо целу драму која се одвија иза овог рата, који је можда на неки начин или изазван или није спречен. Такође примећујем интересовање за тестирање и продају оружја. То је веома тужно, али на крају крајева, то је оно што је у питању.”

Фрања је похвалио "херојство украјинског народа у одбрани своје земље", али је указао на спољне интересе који га доводе у опасност.

„Оно што нам је пред очима је ситуација светског рата, глобалних интереса, продаје оружја и геополитичког присвајања, што мучи херојски народ“, рекао је он.
Папа је поновио своју забринутост, први пут објављену у интервјуу прошлог месеца, да је НАТО можда подстакао војну операцију Москве на Кијев. Он се присетио разговора са шефом државе, кога је идентификовао само као „мудрог човека“, неколико месеци пре почетка борби.

„Рекао ми је да је веома забринут због начина на који НАТО делује. Питао сам га зашто, а он је рекао: `Лају на капији Русије, а не разумеју да им Руси неће дозволити да им приђе ниједна страна сила.`"
Фрања је такође упозорио да након што су многе западне присталице Украјине „отвориле своја срца“ женама и деци који су бежали из земље у раним данима сукоба, да се подршка њеним избеглицама већ „хлади“.

„Ко ће се побринути за ове жене? Морамо да гледамо даље од конкретне акције у овом тренутку и да видимо како ћемо их подржати да не упадну у трговину људима или да буду искоришћени, јер лешинари већ круже“, додао је он.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti


КАТЕГОРИЈЕ