РТ: Асад објаснио зашто се Сирија држи Русије

09-06-2022 08:13:05 | | фото: © AFP / Syrian Arab News Agency / RT/ vostok.rs |

Сукоб између Русије и Украјине ће обликовати светски поредак, рекао је сиријски председник за РТ

Сиријски председник Башар Асад рекао је за РТ да Дамаск подржава руску војну операцију у Украјини и из лојалности и из посвећености „међународној равнотежи“. Асад, чија је земља пребродила санкције и интервенцију, оптужио је Сједињене Државе да користе долар да почине „пљачку“ на глобалном нивоу.


Неколико сати након што је Русија започела војну операцију у Украјини у фебруару, руски председник Владимир Путин је примио позив од Асада, током којег је сиријски лидер „нагласио да Сирија стоји уз Руску Федерацију, на основу њеног уверења у исправност њеног става“, наводи се у тадашњем саопштењу из Дамаска.

„Можемо да посматрамо Русију из две перспективе“, рекао је Асад за РТ.

„Први је савезнички - ако наш савезник тријумфује у бици, или ако њихова политичка позиција буде ојачана... онда је ово победа и за нас.

„Из друге перспективе, моћ Русије данас представља обнављање, иако делимичне, међународне равнотеже. Овај ребаланс којем смо сведоци ће утицати на мање земље, укључујући Сирију“, наставио је он.

Асад је непоколебљиви Путинов савезник од 2015. године, када је Русија покренула војну операцију у Сирији која је помогла да се победи "Исламска држава" и терористичке групе које подржава Запад и које се супротстављају Асадовој влади.

За сиријског председника, тренутна борба Русије са Западом, коју је руски министар спољних послова Сергеј Лавров описао као „рат преко посредника“, претходила је Првом светском рату и наставиће се све док амерички долар остане светска резервна валута.

„Ако долар настави да управља светском економијом, ништа се неће променити, без обзира на резултате рата [у Украјини]“, објаснио је он.

„Коришћење долара није уцена, то је пљачка“, наставио је он, тврдећи да је одлука Никсонове администрације да одвоји вредност долара од вредности злата 1970-их учинила то „безвредним комадом папира“.

„Сједињене Државе и даље настављају да тргују широм света користећи овај безвредни комад папира. То је пљачка и то се односи на цео свет“, рекао је он.

„Све док је долар глобална валута и наставља да се намирује преко америчких банака или онога што се назива америчким федералним резервама, ви сте под влашћу тог долара, и стога је ваша будућност као државе, земље или друштва, као економије под милошћу Сједињених Држава“, рекао је Асад.

Ипак, усред успона Кине и Русије, однос снага се помера са САД, наводи Асад.
„Да, под санкцијама смо, али многе наше основне потребе не купујемо од западних земаља, ми смо прекинули наше односе са њима“, рекао је он.

„Свака земља сада може да обезбеди своје основне потребе за живот и раст без америчке дозволе.“
Откако је Русија постала земља са највише санкција на свету, трговина између Москве и оних престоница које одбијају да се придруже режиму санкција Запада је процветала. Трговина рубљом и јуаном порасла је за преко 1.000% у последња три месеца, док је извоз руске нафте у Индију порастао за 25 пута између маја 2021. и маја 2022. Међутим, Сирију, која је и даље трећа нација на свету са највише санкција, економска пенали и даље гризу.
Док Сирија још увек има средства да својим грађанима обезбеди бесплатну, али ограничену здравствену заштиту, образовање и субвенције, Асадова влада се бори да обузда корупцију, а сиријски лидер је рекао за РТ да после више од деценије грађанског рата, реконструкција у пуном обиму захтева улагања .
„Постоје компаније из разних арапских држава које су изразиле жељу да учествују“, навео је он.

„Ако узмемо у обзир екстремни притисак који Запад спроводи кроз санкције на било коју компанију која би могла да инвестира у Сирији, схватамо да ће процес бити спор и ризичан за многе од њих. Ипак, постоје они који се спремају да инвестирају у Сирију на начине који заобилазе санкције.“

Поред спорог процеса обнове, Асад је у марту посетио Уједињене Арапске Емирате, означивши његово прво путовање у арапску нацију откако је Сирија суспендована из Арапске лиге 2011. године. Док су медији његову посету описали као „повратак“ у дипломатску арену, Асад се са тиме не слаже.
„Не знам… шта значи реч повратак, јер никада нисмо отишли“, рекао је Асад.

„Сирија је остала на свом месту, са истим позицијама и истим условима, носећи се са њима на свој начин. Чак су и арапске државе које су повукле своје дипломатске мисије задржале односе и задржале позитивна осећања према Сирији упркос томе што нису могле ништа да учине.
Крећући се у будућност, Асад је рекао да ће Сирија на крају повратити своје нафтне ресурсе, које тренутно држе курдске снаге уз подршку САД, кроз „народни отпор“ и да Дамаск „неће оклевати“ да одбрани територијални интегритет Сирије усред турских претњи да уђе у земљу и створи „зону безбедности“ дуж турско-сиријске границе.
Дипломатски, Асад је рекао да ће Сирија разговарати са било којим од својих арапских суседа и да ће задржати блиске односе са Ираном, без обзира на спољни притисак.

„Односи Сирије ни са једном земљом не подлежу никаквим разговорима са било киме“, навео је он.

„Нико не одлучује за Сирију са ким може, а с ким не може да има односе.“

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti


КАТЕГОРИЈЕ