РЕСТИТУЦИЈА: До краја године биће враћено 90 одсто објеката

01-05-2017 03:48:54 | | pink.rs/ mojenovosti.com |

До сад је кроз реституцију враћено 7.000 објеката, 25.000 хектара шуме.

У Србији је до сад враћено 7.000 објеката пословног простора, 25.000 хектара шуме, рекао је директор Агенције за реституцију Страхиња Секулић, оцењујући да је поступак реституције у Србији успешан.

Он је гостујући у Јутарњем програму телевизије Пинк нагласио да нема још много пословних објеката и зграда за враћање и да очекује да ће до краја ове и почетком наредне, 90 одсто објеката да буде враћено.
- Ми немамо отпор на политичком нивоу Владе Србије, имамо добру процедуру, добре резултате. Тај добар дух треба да проширимо тако што ћемо отклонити препреке, идентификовати оне који нелегално користе имовину, који су је узурпирали. Ако се процес спроведе до краја на добитку су грађани али и држава - рекао је Секулић.
Упитан шта ће бити са кафаном "Знак ?" он је рекао да је донето решење да се кафана врати старим власницима, али да су се држава и нови власници жалили те да је сада поступак пред другостепеним судом.
Упитан за враћање имовине Јеврејима он је рекао да је то нешто друго и да је одузето као последица Холокауста, те да је током недавне посете Бриселу, где су сведочили бројни Јевреји са каквим се проблемима суочавају у другим земљама, могло да види да је Србија по том питању "поштенија од осталих". "Нека земља направи филм о томе када врати слику или објекат, а ми само за годину дана вратимо имовину вредну 14 милиона евра, без отпора у систему државе, без отпора јавности", закључио је Секулић.
Он је рекао и да када су у питању наследници који имају права на враћање имовине у поступку реституције, Србија има најлибералнији закон о наслеђивању.Председник Мреже за реституцију Миле Антић рекао је да су наследници били задовољни доношењем Закона о реституцији, али да нису задовољни решењима који штите "сумњиве интересе оних који су учествовали у спорним приватизацијама".