РТ: Србија од ембарга ЕУ на руску нафту губи 600 милиона долара

07-06-2022 12:57:03 | | фото: © Getty Images / Haiqing Gong / EyeEm / RT/ vostok.rs |

Западне санкције Москви коштају Београд ове године 600 милиона долара, каже српси председник Александар Вучић

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у понедељак да је његова земља претрпела значајне губитке због санкција ЕУ Русији, посебно у погледу снабдевања нафтом.

„Само увођењем санкција руској нафти, они [Европска унија] су директно узели 600 милиона долара из нашег џепа!“ рекао је он на националној телевизији, истичући да је новац узет од народа Србије.

Вучић је истакао да је ирачка нафта Киркук тренутно скупља за 31 долар по барелу.

„Узели су нам 600 милиона долара, а ми још морамо да уложимо додатни новац у гас“, рекао је он.

Србски председник је приметио да се ситуација у глобалној енергетици усложњава.

„Ми смо де факто, али не и формално, прогласили ванредно стање“, рекао је он и додао да се енергетска питања „решавају на дневној бази“.

ЕУ је прошле недеље одобрила шесту рунду санкција Русији, која укључује ембарго на нафту. Државе чланице имају шест месеци да зауставе увоз руске нафте било морем или нафтоводом и осам месеци да прекину куповину „других рафинисаних нафтних деривата“. Међутим, постојаће привремено изузеће за земље које су више зависне од руске енергије, као што су Чешка, Мађарска и Бугарска.

Упркос све већем притиску Европске уније, Србија је одбила да се придружи антируским санкцијама и одржава везе са Москвом. Вучић је прошлог месеца на Светском економском форуму у Давосу рекао да ће Србија пре свега наставити да следи „сопствене интересе“.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti