РТ: Светски рат за хлеб је већ у току - Италија

05-06-2022 07:35:30 | | фото: © Getty Images / John Moore / RT/ vostok.rs |

Рим наводи да би могло доћи до ерупције државних удара и тероризма у Африци ако се сукоб у Украјини ускоро не заврши


Ако се војни сукоб у Украјини ускоро не оконча, глад би могла да изазове политичку нестабилност у Африци, упозорио је италијански министар спољних послова Луиђи ди Мајо на конференцији за новинаре. Он је такође сугерисао да су на помолу „пролиферација терористичких организација и државни удари“.

„Светски рат за хлеб је већ у току и морамо га зауставити“, рекао је он.

Ди Мајо је позвао Путина да „дође за сто“ и постигне мировни споразум што је пре могуће, укључујући конкретан споразум о пшеници.

„Не смемо заборавити да је у украјинским лукама блокирано 30 милиона тона жита од стране руских ратних бродова. Оно што радимо је да обезбедимо да Русија деблокира извоз жита у украјинске луке, јер у овом тренутку ризикујемо да избију нови ратови у Африци.

Италијански премијер Марио Драги затражио је од руског председника Владимира Путина да дозволи извоз житарица из Русије и оних делова Украјине под руском контролом, а Путин је пристао али да Запад укине санкције његовој земљи. Пошто је Мариупољ сада под руском контролом, страни бродови поново могу да приступе јужном делу Украјине.
Међутим, Путин је негирао да је украјинска пшеница блокирана руским ратним бродовима. Он је истакао да је Кијев у великој мери минирао сопствене луке, стварајући озбиљну опасност за бродове који желе да приступе украјинским лукама.

Италија је прошле недеље саошптила да ће помоћи у деминирању лука како би се створили морски коридори за транспорт пшенице, поред постојећег хуманитарног поморског коридора који је Москва прошлог месеца отворила југозападно од територијалних вода Украјине.
У међувремену, Кијев испоручује своје жито преко румунске луке Констанца и копном у Европу, што је много мање ефикасна рута јер се истовремено може транспортовати мање усева. С обзиром да су европске земље у могућности да плате више за житарице, мање је вероватно да ће доћи до северне Африке, а лидери земаља Африке су позвали Европу да укине санкције Русији које им отежавају куповину хране преко СВИФТ система.
Ди Мајо је такође позвао Путина да потпише споразум о прекиду ватре којим би се Италији омогућило да евакуише цивиле у источној Украјини, иако није јасно да ли је то додатак постојећим хуманитарним коридорима које су успоставиле Русија и Доњецка Народна Република за евакуацију цивила.
Он је додао да ће се Италија у уторак састати са другим медитеранским земљама, као и са Немачком, како би „достигли циљ да се деблокирају количине пшенице које морају да напусте Украјину у историјском тренутку у којем домаћинства не могу да приуште повећање цена енергије, а индустрија не може приуштити повећање цене материјала“, а остатак света не може себи да приушти повећање цене пшенице и хлеба.
Украјина производи 15% кукуруза на светском извозном тржишту и скоро 10% светског извоза пшенице, као и половину сунцокретовог уља на светском тржишту, што је чини главном кариком у глобалном ланцу исхране.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti