РТ: Русија појачава испоруке гаса Кини

05-06-2022 12:07:23 | | фото: © Getty Images / onurdongel / RT/ vostok.rs |

Испоруке гаса гасоводом Снага Сибира расту, наводе у Гаспрому

Руски енергетски гигант "Гаспром" је саопштио да извоз гаса у Кину преко гасовода "Снага Сибира" наставља да расте. Испоруке су део „билатералног дугорочног уговора између `Гаспрома` и Кинеске националне нафтне корпорације (ЦНПЦ)“, саопштила је компанија на свом званичном Телеграм каналу.

Испоруке гаса Кини кроз прекогранични гасовод дужине 3.000 км почеле су 2019. године. Капацитет такозване источне руте је 61 милијарда кубних метара гаса годишње, укључујући 38 милијарди кубних метара за извоз. Гаспром је 2020. године испоручио Кини 4,1 милијарду кубних метара гаса преко "Снаге Сибира".

Споразум о испоруци гаса гасоводом постигнут је 2014. године, при чему су "Гаспром" и ЦНПЦ потписали 30-годишњи уговор. Споразум вредан 400 милијарди долара је највећи "Гаспромов" договор икада, а "Снага Сибира" је први гасовод између Русије и Кине.

Како наводи "Гаспром", тренутно се ради на пројекту "Снага Сибира 2", који подразумева изградњу гасовода до Кине преко територије Монголије. Гасовод ће моћи да испоручи чак 50 милијарди кубних метара гаса када буде у функцији.

"Гаспром" намерава да постане највећи кинески снабдевач природним гасом, који ће чинити више од 25% кинеског увоза до 2035. године.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti