РТ: Безбедан пролаз кроз Азовско море отворен након деминирања - Москва

26-05-2022 01:01:40 | | фото: ©Maxym Marusenko / NurPhoto via Getty Images / RT/ vo |

Коридор је успостављен у среду и отворен је сваког дана, саопштила је руска војска

Безбедан пут за бродове успостављен је кроз Азовско море, саопштила је руска војска. Рута је отворена након што је Москва саопштила да је очистила морске мине из тог подручја и учинила луку Мариупољ безбедном за рад.

Пролаз од Азовског мора до Црног мора дугачак је 115 миља и широк две миље, наводи се у саопштењу војске. Први пут отворен у среду, доступан је за саобраћај сваког дана између 8:00 и 19:00 по локалном времену, саопштило је Министарство одбране Русије.

Одвојени поморски коридор дуг 80 миља и три миље широк у Црном мору већ неко време одржава руска морнарица и остаје отворен за саобраћај.

Москва је окривила Украјину што је учинила да два мора која дели са Русијом нису безбедна за цивилне бродове. Кијев је наредио распоређивање морских мина у близини својих обала како би одбио евентуалне десанте Русије.

Типови мина које су коришћене су релативно старе и могу се одвојити од својих сидра током олуја и слободно плутати, представљајући претњу по бродарство. Најмање једна мина је стигла до Турске крајем марта, да би потом била уништена да би се обезбедио саобраћај кроз Босфор.

Руска војска је у уторак известила да је деминирала луку Мариупољ и воде у њеној близини. Миноловац и стручњаци за деминирање обезбедили су 1,5 милиона квадратних метара мора, 50 км обале, лучке конструкције и 32 брода пристала у луци. Укупно је пронађено и онеспособљено 12.000 минско-екслплозивних средстава, наводи се у саопштење. Војска је такође удаљила украјински патролни брод који су потопиле украјинске трупе да би ометале пловни пут ка Мариупољу, саопштило је Министарство одбране.

Мариупољ је био једна од најпрометнијих лука Украјине пре руске операције. Налази се на североисточној обали Азовског мора и на њега полаже право Доњецка Народна Република као део њене територије.

Град је дошао под потпуну контролу руских снага раније овог месеца, након што су се предале украјинске трупе које су нашле заклон у челичани "Азовстаљ". Фабрика има сопствене приобалне објекте и налази се око шест километара од главне градске луке, тако да док су тамо биле присутне украјинске снаге, воде у близини Мариупоља нису биле потпуно безбедне.

Москва је крајем фебруара покренула војну операцију великих размера у Украјини након седмогодишњег сукоба у Донбасу и због неуспеха Украјине да примени услове споразума о прекиду ватре из Минска. Протоколи уз посредовање Немачке и Француске били су осмишљени да регулишу статус отцепљених региона унутар украјинске државе, али никада нису реализовани.

Русија сада захтева да Кијев призна руски суверенитет над Кримом и Луганску и Доњецку Народну Републику, те да се званично прогласи неутралном земљом која никада неће ући у НАТО. Такође, Русија је саопштила да је циљ операције заштита становништва, као и демилитаризација и денацификација Украјине.

Извор:РТ

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti