Украјина запретила Мађарској да би се „нешто могло десити“ са нафтоводом „Дружба“

26-05-2022 12:57:17 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


Саветник министра енергетике Украјине Eлена Зеркал рекла је, у контексту неспремности Будимпеште да одбије руске енергенте, да Кијев има полугу притиска на Мађарску у виду нафтовода "Дружба" који пролази кроз украјинску територију, са којим, према њеним речима, „би могло нешто да се деси“.


Према њеном мишљењу, Мађарска је искористила ситуацију у Украјини, прибегавши заправо уценама према ЕУ.

„Украјина има велику полугу у својим рукама – то је нафтовод `Дружба`“, рекла је она на Кијевском безбедносном форуму.

Она је напоменула да у Мађарску иде посебна линија нафтовода "Дружба", са којом би „нешто могло да се деси“.

„И, по мом мишљењу, било би веома прикладно да се нешто деси са њим (нафтоводом). Али, опет, у рукама је владе и председника да одлучују о политичким питањима и да ли ми заиста желимо да разговарамо са Орбаном на језику који он разуме и који намеће Европској унији, или још нисмо спремни за то“, додала је она.

Нафтовод "Дружба" иде из Самарске области и пролази кроз Брјанск, а затим се рачва на северни и јужни део, пролазећи кроз територију Белорусије, Украјине, Пољске, Немачке, Чешке, Словачке, Мађарске, Летоније и Литваније. Нафтовод обезбеђује извоз нафте из Русије у Европу. Украјинска деоница гасовода је у власништву "Укртранснафте", а Русија плаћа транзит.


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti