Русија испоручила 21.920,4 тоне хуманитарне помоћи

26-05-2022 11:04:42 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


Милитанти екстремистичких батаљона и јединица Оружаних снага Украјине, кријући се иза цивилног становништва као „живог штита“, настављају да користе објекте цивилне инфраструктуре за опремање упоришта и распоређивање тешког наоружања:
у Одеси, у зградама школа бр. 14 (Кримскаја 56А) и 71 (Паустовски 17А), створени су ватрени положаји, а на суседној територији распоређена су оклопна возила, артиљерија и ВБР-ови;
у Константиновки Доњецке Народне Републике у школи број 1 (Европска улица, 58) и зградама образовне и административне зграде и студентском дому техничке школе39 (Громова улица, 19 и 21) јединице Оружаних снага Украјине створиле су упоришта, поставиле артиљеријска оруђа и ВБР-ове,а у просторијама образовних установа, под изговором безбедности, задржавају станаре оближњих кућа;у Горском, Луганска Народна Република, на доњим и горњим спратовима вишеспратних стамбених зграда дуж Гагаринове улице, украјински екстремисти су направили ватрене положаје, као и складишта муниције. Истовремено, локалним становницима је забрањено да напуштају своје станове, а сви покушаји грађана да се евакуишу у безбедна подручја су строго сузбијани.

Осим тога, у Лисичанску, Луганска Народна Република, у згради и хангарима фабрике гаса, јединице Оружаних снага Украјине поставиле су артиљерију и ВБР-ове, миниране контејнере са хемијски опасним материјама, а запослени у фабрици и локално становништво се насилно држе у подземним објектима. Истовремено, екстремисти систематски пуцају на положаје Оружаних снага Русије и формације Луганске Народне Републике из ВБР-ова, провоцирајући их на одговор како би их додатно оптужили за убијање цивила
.

У Путивлу, у Сумској области, украјински неонацисти минирали су мостове преко река Сејм и Љубка, које планирају да дигну у ваздух и оптуже руске оружане снаге за наводне неселективне ударе по виталној цивилној инфраструктури, према већ разрађеном сценарију.


Ове чињенице још једном показују потпуно непоштовање од стране украјинских власти моралних норми и одредба међународног хуманитарног права. Све се то дешава уз прећутни пристанак земаља такозваног колективног Запада, „дрогираног” русофобичним осећањима, који и даље затвара очи пред бројним ратним злочинима кијевског режима.


У извршавању задатака специјалне војне операције, Оружане снаге Руске Федерације третирају локално становништво искључиво хумано и не дејствују по цивилној инфраструктури, за разлику од украјинских оружаних формација.


Упркос свим потешкоћама које је створио Кијев, током протеклог дана, без учешћа украјинских власти, 13.428 људи, међу којима 930 деце, евакуисано је на територију Руске Федерације из опасних подручја република Донбаса и Украјине,
а укупно од почетка специјалне војне операције, 1.426.979 људи, од којих су 238.329 деца. Државну границу Руске Федерације прешло је 195.700 личних возила, од чега 697 током протеклог дана.

На пунктовима се наставља одржавање довољног броја аутобуса за превоз људи до изабраних места становања или до привремених смештајних места, где се организују топли оброци, те се благовремено пружа квалификована медицинска и психолошка помоћ.


Више од 9,5 хиљада центара за привремени смештај редовно функционише у Руској Федерацији. Са пристиглим избеглицама се обавља индивидуални рад и пружа се помоћ у решавању различитих хитних питања у вези са даљим смештајем, помоћи при запошљавању, обезбеђивању места деци у вртићима и образовним установама, као и пружању социјалних давања.


Савезни органи извршне власти, конститутивни субјекти Руске Федерације и различите јавне организације примиле су у протекла 24 сата 82 захтева страних и украјинских држављана за евакуацију на територију Русије, Доњецке и Луганске Народне Републике, као и у регионима Запорожје, Николајев, под контролом Оружаних снага Русије, Харковска и Херсонска област. Укупно, база података садржи 2.756.517 таквих захтева из 2.136 насеља Украјине.
У седам лука (Херсон, Николајев, Черноморск, Очаков, Одеса, Јужни и Мариупољ) и даље је блокирано 75 страних бродова из 17 држава. Претња од гранатирања и велика опасност од мина коју ствара званични Кијев у својим унутрашњим водама и територијалном мору не дозвољавају бродовима да несметано излазе на отворено море.

Оружане снаге Русије свакодневно од 08:00 до 19:00 отварају хуманитарни коридор, који представља безбедну трасу за кретање бродова у југозападном правцу од територијалног мора Украјине у дужини од 80 и ширине 3 наутичке миље.
Детаљне информације о функционисању поморског хуманитарног коридора свакодневно се емитују на сваких 15 минута путем ВХФ радија 14. и 16. међународног канала на енглеском и руском језику.

Власти Кијева настављају да избегавају интеракцију са представницима страних држава и компанијама које поседују бродове у решавању питања обезбеђивања безбедног изласка блокираних бродова.
Истовремено, и даље постоји опасност за пловидбу и оштећење лучке инфраструктуре због украјинских мина откинутих са сидра дуж обале црноморских држава.Руска Федерација предузима читав низ свеобухватних мера како би обезбедила безбедност цивилне пловидбе у водама Црног и Азовског мора.

Одреди за деминирање Оружаних снага Руске Федерације и Министарства за ванредне ситуације Русије обављају задатке чишћења територије Доњецке и Луганске Народне Републике од минско-експлозивних средстава. Укупно је проверено и деминирано 1.623,21 хектара (0,03 дневно); 35 објеката (од тога 13 друштвено значајних објеката); један мост и 9,64 км путева. Пронађена су и неутралисана 9.364 минско-експлозивна средства, односно 12 дневно.


Савезне извршне власти, заједно са конститутивним ентитетима Руске Федерације, разним јавним организацијама и патриотским покретима, настављају да достављају хуманитарну помоћ. У сабирним местима припремљено је више од 26,5 хиљада тона основних артикала, виталних лекова и прехрамбених пакета, укључујући храну за бебе.


Руска Федерација је од 2. марта 2022. године у Украјину већ испоручила 21.920,4 тоне основних артикала, хране, лекова и санитетског материјала, спровела 1.045 хуманитарних акција, укључујући и ону у Херсонској области током протеклог дана, током које је 50 тона хуманитарне помоћи испоручено цивилном становништву.


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti