РТ: Финска и Шведска не могу да се придруже НАТО-у док се не реше забринутости Турске - Анкара

26-05-2022 10:17:24 | | Турска и финска делегација током састанка, фото: © AP / Turk |

Турска наводи да су њени захтеви „конкретни“, те да нордијске државе морају да их прихвате како би приступиле алијанси

После разговора у Анкари, портпарол турске владе Ибрахим Калин рекао је новинарима да његова влада неће дозволити Финској и Шведској да уђу у НАТО све док се не реше „конкретни“ безбедносни проблеми Турске у вези са тероризмом и санкцијама. Калин је додао да Анкара неће журити са споразумом пре следећег састанка НАТО-а.

Делегације Шведске и Финске састале су се са својим турским колегама у Анкари на петочасовним разговорима након њихових заједничких захтева за придруживање НАТО војном савезу прошле недеље. За њихово приступање потребна је једногласна сагласност свих 30 држава чланица, а Турска је запретила да ће блокирати процес уколико две земље не разбију групе које сматра терористима.

„Без уважавања безбедносних забринутости Турске, не може се наставити било какав процес ширења НАТО-а“, рекао је Калин на конференцији за новинаре после разговора.

„НАТО је безбедносна организација“, изјавио је он, додајући да то значи да алијанса треба да обезбеди да „безбедносни проблеми држава чланица буду једнако и поштено решени“.

Турска захтева да Шведска и Финска укину ограничења извоза оружја Турској и да изруче људе повезане са Радничком партијом Курдистана (ПКК) и Гуленовим покретом (ФЕТО). Док Шведска и Финска сматрају ПКК терористичком организацијом, Турска је такође захтева да исту ознаку примењују на курдске војне и политичке групе у Сирији.

Калин је рекао да турска страна врши притисак на Шведску да се обрачуна са својим домаћим симпатизерима ПКК и њиховим финансијским и медијским операцијама. Турска је посебно издвојила Шведску, те је оптужила Стокхолм за наоружавање Курда противоклопним оружјем, које се користи у текућем граничном сукобу Курда са Турском.

Шведски и фински званичници ће се сада вратити у своје престонице да разговарају о захтевима Турске, које је Калин описао као „конкретне“. Процес чланства за две нордијске државе може се наставити само „на начин који ће се бавити безбедносним проблемима Турске“, рекао је он.

Лидери НАТО-а требало би да се састану у Мадриду, у Шпанији, крајем следећег месеца, али Калин је рекао да Турска „није под временским притиском“ да до тада постигне споразум са Шведском и Финском.

И Шведска и Финска позвале су се на руску војну операцију у Украјини као мотивацију да се придруже НАТО алијанси коју предводе САД. Њихове кандидатуре за чланство су топло примљене у Вашингтону и од стране европских лидера НАТО-а, осим турског председника Реџепа Тајипа Ердогана и хрватског председника Зорана Милановића, који је запретио да ће опструисати њихове пријаве уколико се алијанса не позабави наводним правним прогоном Хрвата у Босни и Херцеговини.

Москва је назвала пријаве две земље за НАТО „озбиљном грешком са дуготрајним последицама“. Ипак, портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је прошле недеље да Русија сматра да су аспирације две земље за НАТО мање забрињавајуће него оне Украјине, где би потенцијални територијални спорови „носили огромне ризике за цео континент“.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti