РТ: „Ј....е се“, поручује саветник Зеленског западним званичницима

26-05-2022 07:20:59 | | фото: © AFP / Fabrice COFFRINI / RT/ vostok.rs |


Саветник украјинског председника Алексеј Арестович прибегао је непристојним изразима како би критиковао оне на Западу који позивају Кијев да уступи део територије земље Русији зарад мира.

„Ј....е се са таквим предлозима, глупаци, да мало тргујете украјинском територијом! Јесте ли ј....о луди? Наша деца гину, војници својим телима заустављају гранате и говоре нам како да жртвујемо своје територије. То се никада неће догодити“, рекао је Арестович у током интервјуа.

Арестович је критиковао логику „блејања“ гласова који охрабрују Украјину да „обузда свој апетит“ и да Русији да територије које наводно жели, јер би то омогућило Кијеву да „успостави свеобухватан мир и да се врати уобичајеном послу“.

Још један саветник украјинског председника Владимира Зеленског, Михаил Подољак, огласио се на Телеграму да се обрати „проруским лобистима у Европи“.

„Ми не продајемо своје грађане, територије или суверенитет. То је јасна црвена линија. Украјинско друштво је платило страшну цену и неће дозволити никоме да учини чак ни корак у том правцу – ниједној влади и ниједној држави“, навео је Подољак.

Иако нико не жели дугу војну акцију или прехрамбену кризу, „најкраћи начин да се оконча рат је оружјем, санкцијама и финансијском помоћи Украјини“, навео је он.

„Украјинци су бранили Кијев, ослободили три региона, а довршавају ослобађање четвртог. Данас нам исти људи нуде да Русији дамо исток и југ. Хвала на савету, али вероватно ћемо се наоружати“, рекао је он.



Изјаве Арестовича и Подолака стижу након што је бивши амерички државни секретар Хенри Кисинџер говорио на Светском економском форуму у Давосу. Кисинџер је позвао Украјину да брзо склопи мир и тражи повратак на стање пре фебруара.

Украјина је инсистирала да неће пристати ни на какве мировне предлоге који не поштују њене границе пре 2014. године.

Москва је јасно ставила до знања да независност Доњецке и Луганске Народне Републике, као и статус Крима као руског региона, нису предмет расправе.

Москва је крајем фебруара покренула војну операцију великих размера у Украјини након седмогодишњег сукоба у Донбасу и због неуспеха Украјине да примени услове споразума о прекиду ватре из Минска. Протоколи уз посредовање Немачке и Француске били су осмишљени да регулишу статус отцепљених региона унутар украјинске државе, али никада нису реализовани.

Русија сада захтева да Кијев призна руски суверенитет над Кримом и Луганску и Доњецку Народну Републику, те да се званично прогласи неутралном земљом која никада неће ући у НАТО. Такође, Русија је саопштила да је циљ операције заштита становништва, као и демилитаризација и денацификација Украјине.


Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti