РТ: Поразити Путина што пре да бисмо сачували нашу цивилизацију - Сорош

25-05-2022 07:58:32 | | фото: © AP / Ronald Zak / RT/ vostok.rs |


Уколико Москва не буде брзо поражена у Украјини, колективни Запад неће моћи да се позабави климатским променама на време како би спасио цивилизацију, рекао је милијардер финансијер Џорџ Сорош на Светском економском форуму у Давосу (СЕФ). Такође је назвао Русију и Кину највећом претњом његовом концепту отвореног друштва.

Русија шаље трупе у Украјину „можда је ово почетак Трећег светског рата и наша цивилизација га можда неће преживети“, рекао је Сорош, додајући дакада борбе тамо престану, ситуација се никада неће вратити на оно што је била пре.

Према његовим речима, „инвазија“ је настала усред борбе између „два система управљања који су дијаметрално супротни један другом - отворено друштво и затворено друштво“, при чему први оличава Запад, а други Русија и Кина.

Сорош (91) се присетио „узбудљивих дана” распада Совјетског Савеза, када је његово богатство порасло до тачке у којој је могао да троши 300 милиона долара годишње (1987), а његове фондације у источној Европи „испоставиле су се много успешније него што сам очекивао.

Он је навео да је плима почела да се окреће након напада 11. септембра 2001. године и да су „репресивни режими сада у успону, а отворена друштва су под опсадом“, те да Кина и Русија представљају „највећу претњу“.



Сорош је, међутим, био оптимиста у вези са тим како се та борба одвија. Према његовим речима, руске трупе су очекивале да ће бити дочекане као ослободиоци и изаћи као победници за неколико дана или недеља, али је Украјина успела да их „порази” уз помоћ САД-а и НАТО-а.

Оно што је Сороша изгледа "забринуло", међутим, јесте то што се сукоб у Украјини мешао у еколошку агенду, што значи да би климатске промене могле постати неповратне.


„То би могао бити крај наше цивилизације“, рекао је он, инсистирајући да „морамо да мобилишемо све наше ресурсе да рат приведемо раном крају“.

„Најбољи и можда једини начин да сачувамо нашу цивилизацију је пораз Путина што је пре могуће“, додао је он.

У понедељак, бивши амерички високи дипломата Хенри Кисинџер позвао је СЕФ да посредује у миру у Украјини у наредна два месеца, пре него што Русија буде отерана у „трајни савез са Кином“ који би дестабилизовао Европу.

„Русија је већ 400 година суштински део Европе“, приметио је 98-годишњи Кисинџер, упозоравајући оне који траже „пораз“ Москве.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti