РТ: Бугарска ће размотрити плаћање гаса у рубљама

25-05-2022 07:50:05 | | фото: © Unsplash.com / Ayesha Firdaus / RT/ vostok.rs |

Софија жели да покрене ово питање пред Европском комисијом

Бугарска планира да разговара о плаћању руског гаса у рубљама са Европском комисијом, рекао је министар енергетике Александар Николов у интервјуу за БТВ канал.

Софија је раније одбацила захтев Москве о начину плаћања земљама које су увеле санкције Русији.

Николов је упитан шта је сврха да земље попут Бугарске, Пољске и Финске не испуне захтев, када су Немачка и Италија пристале да отворе рачуне у рубљама.

Према речима Николова, званичници ЕУ су јасно ставили до знања да су плаћања у руској валути кршење санкција. Софија очекује да ће Европска комисија дати даље инструкције, рекао је он.

„Ниво солидарности и јединства мора бити што већи. Ако буде изузетака, сагледаћемо их и видети какви ће бити ефекти на цео систем“, објаснио је министар енергетике.

Руски енергетски гигант "Гаспром" обуставио је крајем априла извоз гаса у Бугарску и Пољску пошто су оне одбиле да плате у рубљама. Бугарска се ослања на Русију за скоро 90% свог природног гаса, а остатак долази из Азербејџана.

У међувремену, Немачка и Италија су прошле недеље дозволиле националним компанијама да отворе рачуне у рубљама код руске "Гаспромбанке" како би испоштовале нову шему плаћања природног гаса и избегле прекид испоруке. Како преноси Ројтерс, тај потез је одобрио Брисел након разговора са Европском комисијом и не сматра се кршењем санкција које је ЕУ увела Москви због сукоба у Украјини.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti