РТ: Руски посланици усвојили „симетричан одговор“ на забрану руских медија у иностранству

24-05-2022 09:27:44 | | фото: © Hristo Rusev / NurPhoto via Getty Images / RT/ vost |

Предлог новог закона дозвољава властима у Москви да одмах ограниче или забране активности страних медија у Русији

Руски посланици су у првом читању одобрили закон који омогућава властима да пруже „брзи симетричан одговор“ земљама које ограничавају активности руских медија.

Државна дума, доњи дом парламента земље, навела је у саопштењу да ће закон генералном тужиоцу дати право да ограничи или забрани медијске куће страних држава у Русији.

Ова овлаштења би се могла користити као одговор на „непријатељске акције страних држава против руских медија у иностранству“, наводи се у саопштењу. Дописници страних медија могли би да изгубе акредитацију у оквиру мера.

„На тај начин би се постигао циљ да се брзо и симетрично одговори на непријатељске акције против руских медија“, наводе аутори закона.

Предлог закона такође мења постојећи закон дајући канцеларији генералног тужиоца овлашћење да укине регистрацију или да укине дозволу за емитовање било ког медија у одређеним околностима.

То укључује умешаност у „дистрибуцију нелегалних, опасних информација“, демонстрацију „очигледног непоштовања друштва, државе и Устава“ или ширење информација „са циљем дискредитације Оружаних снага Руске Федерације или у вези са увођењем политичких и економске санкције против Руске Федерације од стране страних држава“.

Тренутно само суд има овлашћење да укине регистрацију медија или да одузме дозволу.

Као одговор на покретање руске војне операције у Украјини, Запад је увео разне тешке санкције Москви, укључујући наметање забрана и ограничења одређеним медијима. Као резултат ових мера, РТ и Спутњик, па чак и њихови налози на неким друштвеним мрежама су недоступни на територији ЕУ. Аустралија, Канада и Велика Британија су следиле овај пример. САД имају уставну забрану отворене цензуре, а Јутјуб је блокирао налоге РТ-а и Спутњика.

Русија је узвратила блокирањем сајтова неколико западних државних медија, као што су Би-Би-Си, Дојче веле и амерички Радио Слободна Европа. Раније овог месеца, Москва је такође поништила визе и акредитиве кандском Си-Би-Есу, наводећи одлуку Канаде у марту да забрани емитовање РТ-а на енглеском и француском језику.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti