Министарство науке и високог образовања Русије потврдило намеру укидања Болоњског система образовања

24-05-2022 08:11:50 | | фото: © РИА Новости / Григорий Сысоев/ vostok.rs |


Министарство науке и високог образовања Русије потврдило је намеру укидања Болоњског процеса и да се приоритет да стварању сопственог образовног система, саопштила је прес-служба Министарства.


"Болоњски систем треба третирати као прошлу фазу. Будућност припада нашем јединственом образовном систему, који треба да се заснива на интересима националне привреде и максималном простору могућности за сваког студента", рекао је министар просвете и науке Валериј Фалков.


Поред тога, Министарство просвете је изразило спремност да сарађује са Министарством просвете и науке у спровођењу преласка на нови систем.

Раније је такав предлог изнео секретар Савета безбедности Николај Патрушев, према коме се руски студенти и наставници сада заправо истискују из западне научне и образовне сфере. Позвао је на повратак „свом, најбољем светском искуству у обуци специјалиста“.

Истог мишљења је и лидер ЛДПР-а и председник Комитета за међудржавне односе Државне думе Леонид Слуцки, који је придруживање болоњском систему назвао „неуспелим експериментом над руском децом и омладином“.

Он је позвао на повратак на руски класични образовни систем.

Болоњски систем укључује систем образовања на два нивоа: додипломски и постдипломски. Руски образовни систем, поред ових нивоа, укључује обуку на специјалистичком нивоу са стандардним временским оквиром за савладавање образовних програма за 5-6 година.


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti