Лавров: Оно што су мислили о Русији није нигде нестало, почев од 16-17-18. века

24-05-2022 08:32:45 | | фото: © Пресс-служба МИД РФ/ vostok.rs |


Руски министар спољних послова Сергеј Лавров признао је да је зачуђен брзином којом је Запад заузео русофобични став након почетка специјалне војне операције.

"Био сам зачуђен брзином којом је Запад након почетка специјалне војне операције заузео русофобичну позицију, подстичући русофобију на свакодневном нивоу. То значи да оно што су мислили о Русији није нигде нестало, почев од 16-17-18. века“, рекао је Лавров.

Министар је додао да су сада, под утицајем ове русофобије, политиколози почели да обраћају пажњу на западњачке описе Русије у прошлости.

„Почетком 20. века амерички политиколози су писали о Русији као о варварима. И све оно што се десило након завршетка Хладног рата, сва та прича о универзалним вредностима, да ће се сада све градити од Атлантикa до Урала, па до Владивостока, нестало је преко ноћи."



Истовремено је приметио да се „сада, међутим, чују здрави гласови када су људи огорчени на одлуке да се забрани учење Ф. М. Достојевског и Л. Н. Толстоја у западним школама, и да се промене називи улица“.

Лавров је додао да ако Запад жели нешто да понуди у смислу обнављања односа, да ће Русија озбиљно размислити да ли јој је то потребно или не.

"То у потпуности зависи од западних земаља. Када преживе своје `помаме` и одлуче да постоји Русија... Она није нестала и, уверен сам, сваке године јача", рекао је он.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti