Све грчке компаније прешле на плаћање гаса у рубљама

24-05-2022 08:27:10 | | фото: © РИА Новости / Стрингер/ vostok.rs |


Све грчке компаније које увозе руски гас прешле су на нову процедуру плаћања "Гаспрома", те неће бити прекида испорука, рекао је за РИА Новости извор у гасној индустрији.


„Све грчке компаније-купци су прешле на плаћање у рубљама“, рекао је саговорник агенције.

У Грчку постоје три главна увозника руског природног гаса - ДЕПА Комерц, Митилинеос и Прометхеус Гас.

„Рачуни су отворени, процес плаћања је у току“, рекао је извор.

„Рок за уплату за априлске испоруке гаса је 25. мај. Због тога је потребно да се новац уплати на посебан рачун 23. маја. За конверзију у рубље и пребацивање новца са једног рачуна на други потребно је два дана, а уплата у еврима мора бити примљена 23. маја“, објаснио је он.

Дан раније је атинска новинска агенција АМНА јавила да је грчка гасна компанија ДЕПА завршила обрачуне са Гаспромом за априлске испоруке природног гаса, при чему је плаћање извршено у еврима. Како се наводи у извештају, плаћање је извршено у еврима, у складу са упутствима Европске комисије од 19. маја, те нису прекршени међународни оквири санкција и одлуке Европске уније.

Коментаришући објаве грчке штампе да ће у случају престанка испоруке руског гаса грчке власти бити принуђене да искључе струју због недостатка капацитета, саговорник агенције је рекао:

„Неће бити прекида испоруке, све је у реду."

Руски председник Владимир Путин је 23. марта донео указ о пребацивању плаћања за испоруке гаса земљама ЕУ и другим државама које су увеле рестриктивне мере против Русије у рубље.

Потписавши одговарајући декрет, навео је да ако
"непријатељске" земље не буду плаћале у рубљама од 1. априла, онда ће Русија то сматрати неиспуњењем гасних уговора.


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti