РТ: Глобална безбедност хране тренутно угрожена због неспособних макроекономских одлука Запада - Москва

23-05-2022 10:44:52 | | фото: ©Peter Dazeley / Getty Images / RT/ vostok.rs |


Глобална безбедност хране је тренутно угрожена због „неспособних макроекономских одлука“ Запада и утицаја пандемије коронавируса, изјавио је руски амбасадор у САД-у Анатолиј Антонов.

„Проблеми су настали много пре почетка руске специјалне операције у Украјини. Њих је погоршао талас једностраних, нелегитимних, антируских санкција, које су подриле поверење у западне земље због њиховог нестабилног понашања“, рекао је Антонов.

„Санкције су такође пореметиле ланце снабдевања и међународне финансијске токове“, додао је он.

„Штавише, претње додатним ограничењима изазивају више панике и нестабилности.

Оптужбе су уследиле као одговор на тврдње које долазе из САД да руска војна акција у Украјини изазива глобалну кризу са храном. Амерички државни секретар Ентони Блинкен је у говору на састанку УН у Њујорку окривио Москву за ескалацију несташице хране.

„Неки су покушали да окриве санкције које су Сједињене Државе и многе друге земље увеле Руској Федерацији за погоршање ове кризе. То је лажно. Када смо увели санкције Русији да бисмо што пре окончали рат, намерно и пажљиво смо правили изузетке за пољопривредна добра и ђубриво“, навео је он.

„Као и у вези са њеном одлуком да започне овај неоправдани рат, одговорност за прекид ових снабдевања и патње које он изазива широм света лежи искључиво на руској влади“, навео је Блинкен.

Међутим, руси амбасадор је навео да „финансијске и транспортне санкције имају директан утицај на глобална тржишта хране“.

Раније током говора у среду, генерални секретар УН Антонио Гутереш позвао је на укидање свих ограничења на руску храну и ђубрива. У супротном би „десетине милиона људи могло прећи ивицу несигурности хране, праћену неухрањеношћу, масовном глађу, у кризи која би могла да траје годинама“, упозорио је он.

Москва је крајем фебруара покренула војну операцију великих размера у Украјини након седмогодишњег сукоба у Донбасу и због неуспеха Украјине да примени услове споразума о прекиду ватре из Минска. Протоколи уз посредовање Немачке и Француске били су осмишљени да регулишу статус отцепљених региона унутар украјинске државе, али никада нису реализовани.

Русија сада захтева да Кијев призна руски суверенитет над Кримом и Луганску и Доњецку Народну Републику, те да се званично прогласи неутралном земљом која никада неће ући у НАТО. Такође, Русија је саопштила да је циљ операције заштита становништва, као и демилитаризација и денацификација Украјине.


Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti