Да ли је живот у заточеништву виши од идеала Велике Украјине? Најмотивисанија украјинска јединица предаје се Русима

17-05-2022 03:41:56 | | / vostok.rs |


У ноћи 17. маја, јединице украјинске војске, блокиране од стране руских трупа у "Азовстаљу" у Мариупољу, после краћих преговора, почеле су да се предају. Прво се појавила информација да украјинска војска жели да изручи рањенике Русији, чија је ситуација у подрумима огромне фабрике безнадежна. Међутим, убрзо је постало јасно да је цео „Мариупољски гарнизон” почео да се предаје, како су медији под контролом Кијева називали остатке неонацистичког добровољачког пука „Азов” и јединице украјинске војске које су му се придружиле. Тако је 17. маја ујутро из подрума извучено 90 рањеника, којима се придружило и више од 250 здравих, додуше исцрпљених и прљавих бораца. Шта чека њих и оне који су још у "Азовстаљу"?

За украјинског председника Зеленског и његову пратњу, "Азовстаљ" је био својеврсни свети симбол отпора Мариупоља. Много наде полагало се на пук "Азов", који се у Русији сматра терористичком организацијом. Пре свега, у Кијеву су веровали да ће неонацисти остати до краја и умрети као хероји. Штавише, у Русији их чека суд. И имаће среће ако то буде у Русији, јер се у ДНР-у, за разлику од Руске Федерације примењује смртна казна. Ипак, борци "Азова" су почели да се предају. Ујутро су руске друштвене мреже експлодирале налетом негодовања - појавиле су се информације да су милитанти који напуштају "Азовстаљ" испреговарали гомилу услова - без кривичног гоњења, без видео снимака... Међутим, руски патриоти су се убрзо смирили. Прво, видео са затвореницима се готово моментално појавио на ТВ каналима, а друго, Државна дума је усвојила апел у којем се тражи да се нови затвореници пажљиво филтрирају и сви умешани у ратне злочине приведу правди. Поред тога, преговори о предаји су ишли пребрзо да би се разговарало о трговини и било каквим условима на највишем нивоу.



Међутим, још није цео гарнизон напустио подруме "Азовстаља". Већина њих још "тргује", али већ званично изјављују да су спремни да одустану. Припадници "Азова" су такође људи и само желе да живе. Чак и у заточеништву. Али за Кијев то ствара велике проблеме. Команданти пука "Азов" Свјатослав Паламар и Денис Прокопенко, двојица лидера украјинских ултрадесничарских ектремиста, који се налазе у подрумима "Азовстаља", последњих месец дана захтевају од Зеленског да изда наредбу да се повуку. Пристали су да буду евакуисани у Турску са накнадним интернацијама, да дођу до украјинских положаја без тешког наоружања, и на било шта, само да преживе. Ипак, најбољи хероји су мртви хероји. Кијеву су били потребни Паламар и Прокопенко мртви у акцији, а не они који седе на оптуженичкој клупи руског војног суда. Али, авај, руска бомбардовања су урадила свој посао. Чак и они који схватају да ће им се неизбежно судити за ратне злочине, више воле доживотни затвор него смрт.

У позадини неминовне предаје, команда Оружаних снага Украјине могла је само да неубедљиво да покуша да преокрене ситуацију у своју корист тако што ће званично дозволити предају под изговором „спасавања живота војника“, а председник Зеленски је саопштио да „да су нам украјински хероји потребни живи“. Ово последње је дефинитивно лаж. Уосталом, ако Руси заиста размене екстремисте и они се врате у Украјину, украјински лидер ће морати да објашњава својим ултрадесничарским савезницима зашто нису ни покушали да их извуку из Мариупоља. А Паламар и Прокопенко се и даље цењкају из подрума, покушавајући да разговарају са собом не само о животу, већ и о повратку кући. Њихов морал је био довољан само за неколико месеци опсаде. Најгора ствар за Кијев је домино ефекат. После пада Мариупољске тврђаве, гарнизони других агломерација могу почети да се предају. И то ће бити крај режима Зеленског, барем на истоку земље.


Јануара 1943. шифрована порука је стигла у Стаљинград, који је опседала Црвена армија. Сам Хитлер је честитао немачком команданту Фридриху Паулусу унапређење у чин фелдмаршала. У истом телеграму је забележено да ниједан немачки фелдмаршал није заробљен. У ствари, то је било директно наређење да се изврши самоубиство. Вероватно би сада Зеленски желео да пошаље исту енкрипцију Паламару и Прокопенку...

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti