Путин: Напуштање војне неутралности Финске може негативно утицати на руско-финске односе

14-05-2022 01:52:14 | | фото: © Алексей Никольский/пресс-служба президента РФ/ТАСС |

Одбијање Финске од традиционалне политике војне неутралности било би погрешно, јер нема претњи по њену безбедност, саопштио је руски председник Владимир Путин у телефонском разговору са финским председником Саулијем Нинистеом, пренела је прес служба Кремља.

"Одржана је искрена размена мишљења у вези са најављеном намером руководства Финске да поднесе захтев за чланство у НАТО“, наводи се у саопштењу.

„Владимир Путин је нагласио да би напуштање традиционалне политике војне неутралности било погрешно, јер нема претњи по безбедност Финске.Таква промена спољне политике земље може негативно утицати на руско-финске односе, који су дуги низ година грађени у духу добросуседства и партнерске сарадње и били на обострану корист“, истиче се у саопштењу.

Председници Руске Федерације и Финске разговарали су и о ситуацији у Украјини. Руски лидер је указао финском лидеру да су преговори Москве и Кијева заправо обустављени због незаинтересованости украјинске стране за конструктивни дијалог.


„Лидери су разговарали и о ситуацији у Украјини. Владимир Путин је, посебно, поделио своју оцену стања преговарачког процеса између руских и украјинских представника, који је Кијев заправо суспендовао и не показује интересовање за озбиљан и конструктиван дијалог“, стоји у саопштењу.


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti